Uoči Vaskršnjih praznika 2019. godine, počela su bogosluženja u novoj crkvi u Aleksandrovcu, posvećenoj Saboru svih srpskih svetitelja. Novi gradski Saborni hram najveća je sakralna građevina u Župi, čija se izgradnja posle trideset godina privodi kraju.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

PODIGNUT

u XX veku

STIL GRADNJE

—–

Temelji su osveštani početkom devedesetih godina prošlog veka. Petokupolni hram pokriven je 25 godina kasnije. Posle krstova od prohroma, stigla su i zvona. Uoči Vaskrsa završeni su oltar i ikonostas i stekli svi uslovi da se u njoj održi služba.

Do sada su žitelji Aleksandrovca dolazili u Kožetinsku crkvu iz doba Karađorđa posvećenu Vaznesenju. Ona je na brdu iznad naselja, a novi Saborni hram u samom centru grada.

Sagrađen dobrovoljnim prilozima vernika iz Župe i dijaspore, donacijama privrednika i opštinskim sredstvima primer je zadužbinarstva.

“To što mi danas gradimo hramove to su nas naučili naši sveti preci. I ta riječ jedna od najlepših u srpskom jeziku riječ zadužbina, to znači da su oni nas zadužili svojom ljubavlju i svetinjama koje su nama ostavili na dar da mi njih ne zaboravljajući molimo se za sebe i svoje potomke. Pa tako opet naši potomci da podižu zadužbine”, kaže protojerej Vukman Petrović, starešina crkve.