Manastirak, manastir Svetog Romana, koji je zadužbina Miloša Obilića nalazi se na dvadesetom kilometru na putu Kruševac-Aleksandrovac kod sela Mrmoš i Laćisled. Baš u ovim selima, prema narodnom predanju, rođen je ovaj slavni srpski vitez i junak Kosovskog boja.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

PODIGNUT

u XIV veku

STIL GRADNJE

—–

Ovde su se nalazila i utvrđenja slavnog srpskog viteza, te postoje ostaci tvrđave u Laćisledu poznatije u narodu kao Milošev grad. Podatak gotovo potpuno nepoznat javnosti u Srbiji, a da je reč o bilo kakvoj drugoj zemlji manastir i tvrđava najslavnijeg viteza bili bi glavna turistička atrakcija.

Do manastira vodi zemljani put preko imrovizovanog mosta koji van letnje sezone poplavi reka. Dok Englezi prekopavaju svoje ostrvo da bi pokušali da pronađu mitski Kamelot i dokažu postojanje kralja Artura, do Miloševog grada u Srbiji je gotovo nemoguće doći, jer je put zarastao u šiblje.

Prema predanju na brdu preko puta manastira, na desnoj obali reke Pepeljuše, a iznad ušća potoka Manastirak (čije ime nosi istoimena crkvica brvnara), nalazi se tzv, Obla čuka, u narodu poznata kao Milošev grad tj. mesto gde je pa predanja Miloš (K)Oblić osnovao tvrđavu.

Govori se takođe i o Miloševoj majci Grozdani tj. da je ona bila princeza, sestra, ili ćerka cara Dušana. Miloš je na ovom mestu sazidao grad Gradište, a ispod njega crkvu posvećenu svetom Romanu. Iznad samog manastira nalazi se mesto poznatije kao Kobiljak gde je Miloš rođen i po predanju zbog toga nosi prezime Kobilić.

Miloševa crkva, kako se još naziva manastir, bila je svedok strašne tragedije. Srbi su se u to vreme nosili mišlju da se od Turaka oslobode, što su Turci osetili, pa su pojačali vojsku u Kruševcu, zabranili zborovanje, zavetine i bogomolje, a naročito su se bojali bogomolje kod Svetog Romana u Manastirku. Svako okupljanje je tada bilo zabranjeno. Jednom prilikom na Crkvenu Slavu (29. avgust) u Manastirak se sakupila cela Župa, Ubrzo se videlo da je neki izdajnik dojavio Turcima za srpski skup pa udariše preko brda na nezaštićen narod i počeše da biju i ubijaju.

Velika se pogibija desila toga dana, a poginuo je sveštenik koji je toga dana služio Svetu Liturgiju i pomen Milošu Obiliću. Priča se da su svešteniku na jednom mestu odsekli dlan, to se mesto i danas naziva Popov dlan, na drugom mestu su mu odsekli ruku, ovo se mesto zove Popova ruka, a mesto gde su mu odsekli glavu zove se Popova glava. Nad grobom sveštenika postavljen je kamen, a to se mesto danas zove Popov grob – navodi Eparhija Kruševačka.

manastirak_02

U Manastirku je mati Evgenija, jedina monahinja u ovoj svetinji. Manastir je okružen gustom šumom i prirodom i nalazi se na izvišenju iznad potoka. Mali konak, spomen bista Milošu Obiliću, zvonik, drvena crkva sazidana na delu oltara nekadašnje velelepne crkve koju je vitez sagradio i čiji se temelji i danas naziru. Tu je i plastenik i još po koji pomoćni objekat, kao i igralište za decu.

Prema rečima mati Evgenije Manastirak je zadužbina Miloša Obilića, a u njemu je sahranjena njegova majka Grozdana. Njegov otac zvao se Zlega, a danas postoji selo koje je po njemu dobilo ime. Milošev brat se zvao Mrmoš i selo Mrmoš je po njemu dobilo ime.

Ona kaže da je veoma teško doći do Miloševog grada, a kada čovek stigne do tog mesta malo šta se može videti jer je sve zaraslo u travu i šiblje. Prema nekim istraživanjima koja su davno obavljena objekti na tom mestu postoje još od Rimljana, ali su u srednjem veku obnavljani i dograđivani.

Legenda kaže da je postojao tunel od tvrđave do manastira i da je Miloševa majka tuda dolazila u manastir da se moli.

„Postoji tamo jedno mesto veličine sobe u kome se ni sneg ni led ne zadržava. Čak i u sred zime tamo raste zelena trava. Ljudi misle da ispod postoje tuneli iz kojih na tom mestu izbija toplota iz zemlje i da se zato sneg samo tu topi. Dešavalo se da lovački psi koji se uvuku pod zemlju jureći životinje više nikad ne pojave, pa mnogi veruju da se gube u tunelima koji tu postoje“ – kaže mati Evgenija i dodaje da se narod ovog kraja nada da će neko detaljnije istražiti taj lokalitet i da će on biti očišćen i dostupan javnosti.

Prilikom jednog raščišćavanja terena otkriven je i skelet na čijoj ruci je bio prsten sa simbolom ribe. Starost ovog prstena još nije utvrđena. Zanimljivo je da su tokom raščišćavanja i krčenja naišli na veliki broj korenja drveća koje je raslo u obliku krsta.

Manastir je obnovljen devedesetih godina, na mestu gde je napravljena drvena crkva pronađena je nadgrobna ploča za koju se veruje da je bila na grobu Miloševe majke. Sama lokacija groba međutim nije sa sigurnošću utvrđena.