Aleksandrovac Župski je ne samo prestonica vina, već i pozorišta. Festival “Bucini Dani” posvećen glumcima, a osmišljen pre svega da sačuva uspomenu na dramskog pisca i kritičara Milosava Bucu Mirkovića, održava se već šest godina.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
„B

ucini Dani” koji se finansiraju isključivo donacijama i novcem iz opštinskog budžeta prerasli su u najznačajniji pozorišni festival u Rasinskom okrugu. Karte se rezervišu više od mesec dana unapred, što pokazuje razmere ovog događaja za publiku, koja je uskraćena za ovaj segment kulture.

Sredina juna će tradicionalno biti vreme kada će se svetla pozorišne javnosti smestiti u aleksandrovačku Župu, Okeaniju čika Milosava Buce Mirkovića, evocirati uspomene na njegovo delo i neizbrisiv trag koji je ostavio i ujedno slaviti pozorište, glumu, glumce, umetnost i kulturu uopšte.

Festival obuhvata i prateće sadržaje, a kao i na dosadašnjim Bucinim danima, biće dodeljene nagrade “Zlatno zrno” (za mušku i žensku ulogu, mladog glumca i glumačku bravuru), Nagrada „Milosav – Buca Mirković” za glumačko ostvarenje festivala i nagrada za najbolju produkciju „Minja Obradović”.

Publika je do sada imala prilike da uživa u brojnim predstavama naših najboljih glumačkih ekipa, „Režim ljubavi” (Atelje 212), „Na Drini ćuprija” (SNP Novi Sad), „Avgust u okrugu Osejdž” (Narodno pozorište Subotica), „Ožalošćena porodica” (Narodno pozorište Beograd), „Korešpondencija” (Zvezdara teatar), „Rubište” (Šabačko pozorište) i mnogim drugim.