Najpoznatija privredno turistička manifestacija ovog dela Srbije svakog septembra počev od 1963. godine okuplja najbolje župske vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa. Svake godine stotine hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva pohrli put župe da uz bogat kulturno umetnički program i obilje raznovrsne hrane uživa u vinu sa čuvene fontane vina i raduje se zajedno sa gostoprimljivim domaćinima novoj berbi i odličnom vinu.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
O

no što ovu turističko-privrednu manifestaciju odlikuje, odnosno razlikuje od drugih, jesu jedinstvena fontana vina i vinska ulica, Muzej vinarstva i vinogradarstva, ali i tradicija održavanja duga skoro 60 godina. Manifestacija se tradicionalno održava krajem septembra meseca.

Najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke Župe svake godine okupi brojne vinare i izlagače, kao i sve ljubitelje ovog rajskog nektara, pitkog Župskog vina koje se toči dokle god traje berba.

Uz gurmanluke dobrodošlice i čašicu Župskog vina u „Vinskoj ulici“, posetioci imaju priliku da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika Župske berbe, da posete brojne koncerte i izložbe, kao što je poljoprivredna izložba gde brojni izlagači predstavljaju neizmerno bogatstvo ove prapostojbine vina.

zupska-berba-02

Fontana je sagrađena 1969. godine i od tada do danas se oko nje svake Župske berbe okupi na hiljade ljubitelja dobrog vina. Jedinstvena fontana vina, u kojoj se nalazi skulptura grožda, simbolizuje nepresušnost Župskog vinogorja, naročito za vreme trajanja Župske berbe, kada se iz nje danima toči vino. Fontana vina je jedinstvena u svetu.

Prvo besplatno točenje vina na Župsko berbi dogodilo se 1967. godine kada je fabrika „Vino Župa“ svim posetiocima berbe delila vino potpuno besplatno. Ubrzo, gradski čelnici u Aleksandrovcu došli su na ideju da se izgradi fontana u samom centru grada, iz koje će u danima održavanja Župske berbe teći čuvena župska ružica, koju će moći da proba svaki posetilac i to potpuno besplatno.

Župskom ružicom je srpski Knez Lazar pričestio vojsku pred odlazak u boj na Kosovo, a čuveni župski enolog i boem Bogdan Milić, rekao je za „Župsku ružucu“, da je „božansko piće sa jedinstvenim mirisom, ukusom i bukeom, koje treba piti, u svakoj prilici“.