Selo Slatkovac izniklo je na više od dva veka starom ognjištu predaka porodice Knežević. Pre dve decenije napušten zaseok, danas je turističko kulturni centar, stalno otvoren za mnogobrojne goste iz čitavog sveta.

Pored bogate i divne istorije, selo je specifično po predivnoj okolini i netaknutoj prirodi. Čista planinska voda, lekovito poljsko i šumsko bilje, svež vazduh, domaća zdrava hrana… učiniće da vam ovo jedinstveno seoce zauvek ostane u sećanju. I u srcu.

Slatkovac se nalazi u samom srcu Srbije, 220 km udaljeno od Beograda i 3 km od Aleksandrovca.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
Z

aseok Slatkovac čini pet kuća, štala i ambar. Najstarija, crvena kuća je do početka 20. veka bila sudnica, kada je prešla u privatno vlasništvo. Ova kuća stara je oko 200 godina. Ostale kuće izgrađene su početkom prošlog veka. Sve kuće su izgrađene od blata, slame i greda. Zaseok je preživeo oba svetska rata i sa sobom nosi veoma dugu i zanimljivu istorijsku priču. Ovaj deo sela naseljavala je familija Kavrić iz porodice Knežević. Žitelji sela bili su veoma cenjeni i poznati vinari, poljoprivrednici, zanatlije i umetnici.

U selu ima 11 soba i u njemu u svakom trenutku može da boravi 25 gostiju.

Po arhitektonsko – prostornom sklopu, Rudenica pripada spomenicima moravskog graditeljstva. Ima osnovu u obliku sažetog trikonhosa. Fasade su horizontalnim kordonskim vencem podeljene na dve zone. Gornja je ukrašena rozetama, dok su u prvoj zoni prozorski otvori u obliku bifora. Slikarstvo je sačuvano samo u donjim zonama, jer je crkva bila u ruševinama sve do 1936. godine, kada je obnovljena.

Prostorija koja je pre dva veka bila dnevni zatvor župskog okruga, a potom 100 godina vinski podrum, danas je slatkovački restoran. Restoran je zatvorenog tipa, namenjen gostima sela. Na meniju su najbolji i najukusniji specijaliteti srpske tradicionalne kuhinje pripremljeni od organski uzgajanih namirnica sa velikom ljubavlju da budu baš ‘Po vašem ukusu’…

latkovac-05

Bogata riznica sa više od 3000 knjiga namenjena je svim gostima sela koji žele da, i tako opuštenu, atmosferu u selu učine još opuštenijom i mirnijom.

U etno selu Latkovac je moguće organizovati i Team building! Ukoliko radite u malom timu (do 25 ljudi), a želite da zajedno kreirate velike snove, mi ćemo vam u tome pomoći.