Vino najbolje prija tamo gde je nastalo, stoga se naša vinarija potrudila da uredi jedan prijatni kutak za sve putnike namernike i ljubitelje vina koji dolaze u Župu. Do podruma je veoma lako doći, jer se naša vinarija nalazi na ’Vinskom putu Župa’ i putokazi vas vode od Kruševca do samog podruma. Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža.

braca_rajkovic_01

Porodica Rajković je nosilac jedne od najstarijih priznanja za vino u Srbiji, jer je naš predak Miloš Rajković primio Pohvalnicu kralja Aleksandra I Karadjordjevica 1933. godine za vino od autohtone župske sorte grožđa Rskavac, od koje se danas pravi nadaleko čuveno vino Prince. U čast ovog jubileja, nastalo je vino pod nazivom “33”, kao jedno od najskupljih vina Srbije, koje je 2013. nagradjeno bronzanom medaljom na Londonskom Decanter World Wine Awards vinskom takmičenju, kao prvo vino iz Srbije u premium cenovnoj kategoriji ikada nagradjeno medaljom na ovom najprestižnijem svetskom ocenjivanju.

braca_rajkovic_02
braca_rajkovic_02_1

Od 2010. godine, vinarija Braća Rajković je proglašena dvorskim liferantom kraljevske kuće Karadjordjević, te se na srpskom dvoru ponovo piju najbolja srpska vina. Sa 10 hektara sopstvenih zasada vinograda, kako autohtonih (rskavac, tamjanika bela i crna) tako i internacionalnih sorti (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) možemo se pohvaliti i najstarijom plantažom Pinot Noira u Srbiji, koju je Vladimir Rajković zasadio po povratku sa studija vinogradarsta 1962. godine. Danas se sa ove plantaže ubira groždje od kojeg se pravi vino Dina, koje nosi ime po nadimku čoveka koji je ovu sortu doneo u Župu – Vladimiru Rajkoviću.

Primenjujući savremena dostignuća u enologiji, kombinacijom autohtonih sorti i modernih pristupa, nastaje vino Opium. Groždje naših dedova, znanje sinova. Srpska vinska trilogija. Nova dostignuća u enologiji najbolje se ogledaju u liniji vina pod imenom ‘Sofia’. Sofia tamjanika, Sofia Rose od Pinot Noira, namenski sadjene kombinacije četiri klona, i Sofia Cuvee od Merloa, Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca predstavljaju moderna stremljenja Župskih vinara u svetu dinamične i uvek nove enologije.

braca_rajkovic_03
braca_rajkovic_03_1

Kombinacijom tradicije, ljubavi i predanosti, nastaju vina koja su ponela najviša priznanja na svim relevantnim sajmovima. Ljudi prolaze, ali ostaće priča o najboljim srpskim vinima.

Pored degustacije svih vina (Prince, Opium, Dina barrique, Sofia rose, Sofia tamjanika, Sofia cuvee) i obilaska vinograda uz prisustvo vlasnika vinarije, moguće je organizovanje i tematskih večeri, predavanja ili jednostavno prijatnog druženja uz prijatelje u ambijentu koji odlikuje ljubav i predanost vinu i vinarstvu. U neposrednoj blizini vinarije, na obali Ćelijskog jezera, postoji mogućnost prenoćišta za posetioce vinarije.

braca_rajkovic_04

Predstavljamo Vam naša vina

33 – je premium brend vinarije. Radi se o probirnoj berbi. Vino izrazite snage, na ukusu potentno, suptilno, sa aromama ogrozda i divlje kupine, duvana, zrna kafe. Izrazito kompleksna aroma hrasta, začina i minerala. Izvrsno uz roštilj mesa, džigericu, bifteke, junetinu, crvene sosove. Služiti na sobnoj temperaturi. Preporučeno dekantiranje.

braca_rajkovic-vino_01

Opium – Vranac, prokupac i začinka definitivno čine srpsku trilogiju vinarstva. To su tri sorte od kojih svaka nosi svoj izražen karakter, ovde složene u jednoj vrhunskoj harmoničnoj kupaži. Vino koje odiše izuzetnom snagom i punoćom, sa kompleksnim aromama crvenog bobičastog voća i voćnih džemova, cimeta, čokolade, začinskih trava i hrasta. Čvrste i prijatne taninske strukture koja daje bogatstvo i oštrinu, ali i vino tananih, punih i zaokruženih nota. Sa dugom i jako blagom završnicom. Odlično uz prasetinu, teletinu, paste i špikovanu divljač. Takođe uz meso sa roštilja, šumske pečurke, različite specijalitete srpske domaće kuhinje. Služi se na temperaturi od 18 do 20ºC, uz obavezno dekantiranje, ili otvoriti 30 do 60 minuta pre serviranja.

braca_rajkovic-vino_02

DINA barrique – Najromantičnije od svih vina, gotovo čulnih aroma, ponekad skoro slatkasto, snažno kao ljubav i duboko kao poezija. Izuzetne boje prezrelih višanja, sa mekim odsjajem i nijansama purpura. Na ukusu daje arome svežeg crvenog voća i začinskih tonova, a hrastovina dodaje dah vanile, čokolade i kokosa. Punog, nežnog i zaokruženog ukusa, sa uravnoteženim i svežim voćnim kiselinama, duge i prijatne završnice. Pinot Noir u svom najboljem izdanju. Odlično sa dimljenim i suvim mesom, svim vrstama crvenih mesa, biftekom, telećim i jagnjećim pečenjem, divljači i pernatom divljači. Služi se na temperaturi od 18 do 20ºC, uz obavezno dekantiranje, ili otvoriti 30 do 60 minuta pre serviranja.

braca_rajkovic-vino_03

PRINCE rskavac – Prince je vino proizvedeno od autohtone srpske sorte groždja rskavac, poznatije kao prokupac. Rskavac je autohtoni župski naziv za groždje koje, dok se jede, pod zubima “rska”. Tamno rubin crvene boje. Aroma je naglašena i veoma prijatna, izrazito kompleksna, preovlađuju arome suve šljive i vanile, nijanse duvana i prezrelih crnih ribizli. Osamnaest meseci u barik buretu, kombinacija srpskog i francuskog hrasta. Jedno od najprepoznatljivijih i najreprezentativnijih vina Srbije. Proizvedeno iz vinograda starih više od 80 godina. Predstavlja, sasvim sigurno, najautentičnije vino iz Župskog vinogorja. Odlično uz divljač i jako začinjena jela. Služiti na sobnoj temperaturi. Preporučujemo dekantiranje.

braca_rajkovic-vino_04

SOFIA cuvee – Sofia cuvee je kupaža merlota, cabernet sauvignona i cabernet franc-a. Izrazito pitko, snažno, mekih i baršunastih tanina, sa nijansama crne čokolade i listova duvana, kupine i zrele borovnice. Odležavalo 12 meseci u barik buretu. Odlično uz sve vrste mesa, grilovano i pečeno crveno meso. Služiti na sobnoj temperaturi.

braca_rajkovic-vino_05

SOFIA rose – Ovaj Rose od Pinot Noir-a, za razliku od mnogih drugih, odaje sve specifičnosti vinograda iz koga dolazi. Suv, voćan i prijatnih kiselina. Sa kompleksnim i prijatnim aromama višanja, nara, kupine, letnjih trava, kima i sveže jagode u završnici. Daje sve ono što očekujete od dobrog Rose-a: komplementaran je sa najrazličitijom hranom. Obavezno uz piletinu sa roštilja i dobru salatu. Služiti dobro rashlađeno na 10 do 12°C.

braca_rajkovic-vino_06

SOFIA tamjanika – Karakterističnog mirisa egzotičnog voća, meda, zove, kajsije i dinje. Na ukusu puno, sveže, svilenkasto i zaokruženo, izrazito prijatnih kiselina koje se odlično slažu uz različitu hranu. Odlično ide uz belo meso, ribu i morske plodove. Služiti dobro rashlađeno, na temperaturi 9 – 11°C.

braca_rajkovic-vino_07