Vinarija Čokot iz sela Starci, kod Aleksandrovca, koju je 2011. godine osnovao Radovan Đorđević, privlači poslednjih godina pažnju prokupcem Experiment, koji se našao na čelu najboljih vina od autohtonih ili novostvorenih sorti u Srbiji 2016. godine. Uz ovaj autentični domaći vinski dragulj, tu je i tamjanika, poprilično drugačija od onih kakve se prave u ostalim župskim vinarijama već decenijama unazad.

cokot_03

Svega jedan hektar porodičnih vinograda bio je dovoljan mamac za Radovana Đorđevića da se nakon završenih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu na Odseku za prehrambenu tehnologiju vrati u svoj rodni Aleksandrovac. Vinogradi se nalaze u Staračkoj poljani na koti od 530-550 metara nadmorske visine, a loza uspeva na krečnjačkom zemljištu sa dosta škriljca. Sa dva hektara sopstvenih zasada vinograda isključivo prokupca i tamjanike i još isto toliko kod kooperanata od kojih otkupljuju grožđe koje se uzgaja pod striktnim nadzorom, u vinariji Čokot nastaju vina koja na svim degustacijama nailaze samo na pohvale.

cokot_05
cokot_06

Vinarija je osnovana 2011. godine, ima ukupni kapacitet od 27.000 litara dok je godišnja proizvodnja oko 20.000 boca. U ovom trenutku ne postoji izdvojena degustaciona sala ali je njena izgradnja u planu. Primenjujući znanja o savremenoj tehnologiji i poštujući zakone prirode, Đorđević pravi vina novog stila uz minimalne intervencije u podrumu. To su vina od prokupca i tamjanike, laganija, s pametno korišćenim drvetom, koja odudaraju od klasičnog pristupa vinarenju u Župi. Ubrzo su prepoznata u svetskim okvirima, pa je čak i stoprocentni prokupac na Decanteru 2018 godine osvojio srebrno odličje, što je najviši domet ove srpske autohtone sorte na ovom uglednom ocenjivanju.

cokot_02

Predstavljamo Vam naša vina

Radovan 100% Prokupac – Vino proizvedeno od probranih grozdova prokupca iz sopstvenog vinograda. Ovaj potpuno sortni prokupac odležao je godinu i po dana u drvenim buradima i pet meseci u boci, a osvojio je srebrnu medalju na Decanteru 2018 i bio proglašen za Najprijatnije iznenađenje 2017. godine u izboru Vino.rs. Iako se bez problema slaže uz masna i jako začinjena jela, crvena mesa ili divljač, zaista ga treba konzumirati uz tradicionalnu srpsku kuhinju iz lonca ili rerne, ili istraživati kao meditativno vino.

Experiment Tamjanika – Vino proizvedeno od muskatne sorte grožđa odomaćene u Župi. Zelenkaste nijanse boje naslućuju svežinu koja je izrazita u sortnom vinu uz snažne ali lepo izbalansirane kiseline. Tamjanika koja nije napadna na mirisu, ekstremno lagana ali dovoljno intrigantna i slojevita na ukusu, sa oko 13 % alkohola, Experiment je potpuno novo lice tamjanike u Srbiji.

cokot-vno-02

Radovan 100% Tamjanika – Zamišljena ne kao stepenica više, već kao drugo lice standardne Experiment tamjanike, nudi potpuni uvid u potencijale ove sorte na župskom teroaru. Za one koji traže odgovore u raznim slojevima ovog vina, ovo je suva muskatna igra bez granica.

cokot-vno-03

Experiment Prokupac – Intenzivno crvene boje, harmonično, voćno i sa diskretnim začinskim mirisom koji dolazi od srpskog barika, ovo je vino skrenulo pažnju svetske javnosti na srpsku autohtonu sortu prokupac. Srebrna medalja na Decanteru 2017 za berbu 2015 bila je enorman uspeh, a samo je jedan poen nedostajao da i naredna godina ponovi isto odličje, što je apsolutni dokaz prepoznatog kontinuiteta kvaliteta.