230 km južno od Beograda, u selu Donje Zleginje u Župi aleksandrovačkoj, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botunjac, koja su neobičan spoj tradicije, tehnologije i ljubavi prema večnom piću. Unikatni sastojak ovih vina je samo zemljište. Vina Botunjac se rađaju u vinogradima, koji se prostiru na zemljištu Hrašnjaci (iskrčena hiljadugodišnja hrastova šuma) koje vinu i grožđu daje jedinstven i poseban kvalitet.

botunjac_01

Na staroj, požuteloj karti (dopisnici) koju je deda Dragomir 1942. godine poslao, iz logora, iz Nemačke, napisano je “uputstvo” kako da njegova porodica proizvede crno vino iz berbe 1942. Ovo uputstvo koristim i ja danas kao tajnu za proizvodnju mog vina “Pino Botunjac”, spajajući ga sa naukom, tradicijom i zlatnim pravilima prirode.

Vinova loza se u porodici gaji od kada je stigla u Župu. Deda Vučko i otac Slavimir, koji sada vino piju sa anđelima, bili su čuveni vinogradari i vinari. I deda po majci, Dragomir, takodje je bio vinar i vinarski trgovac. Danas, tu tradiciju produžava Kosta Botunjac, za koga kažu da je najbolji slikar među vinarima, i najbolji vinar među slikarima.

botunjac_02
botunjac_02_1

Vinogradi se nalaze iznad porodične kuće i podruma, i po načinu na koji su zasađeni veoma su specifični. Naime, da bi se osigurao kvalitet roda, redovi vinove loze zasađeni su na razdaljini od tri metra. Pored toga, Kosta Botunjac dodatno smanjuje prinose tako što još neposredno posle cvetanja uklanja skoro 50% prinosa, a grozdove uklanja i kasnije. Takođe se u proizvodnji primenjuje i nauka, ali samo u okvirima zlatnih pravila prirode. Vinogradi su od podruma udaljeni 300m i nalaze se na 30m većoj nadmorskoj visini, tako da se proizvodnja od berbe, maceracije, fermentacije, taloženja i pretakanja, pa sve do čuvanja i negovanja vina, odvija na različitim visinskim stanicama.

Ne koriste se pumpe, sva pretakanja i premeštanja vina odvijaju se prirodnim padom, sistemom spojenih sudova. U preradi se ne koriste kvasci, enzimi i ostala enološka sredstva. Ukratko, tako nastaje Pino Noar, crveni kralj Burgundije ili Crni Burgundac, kako ga mi nazivamo, jedinstveno, razigrano i posebno vino. Izazov je bio veliki, jer je sorta nežna i zahtevna i izuzetno se teško uzgaja. Vino se neguje i čuva od 18 do 24 meseci u hrastovim ovinjenim bačvama (ne barik).

botunjac_03
botunjac_03_1

Predstavljamo Vam naša vina

Pino Botunjac – Crveno vino, proizvedeno beskompromisnim postupkom Koste Botunjca, bez upotrebe pumpi i nefiltrirano, od sorte PINOT NOIR 100%, iz sopstvenog zasada. Vino je tamnocrvene boje sa rubinkastim odsjajem, veoma bistro i pokretljivo u čaši. Arome su primamljivog voćnog karaktera u kome dominira nota maline koja se lepo uklapa sa diskretnom notom hrastovine. Na nepcima se oseća postojanost voća sa dobro izbalansiranim taninima koji su meki i zreli, pa vino odiše svežinom i ima prijatan završetak blago začinskog karaktera. Služiti ga sa laganim mesima, roštiljem, polumasnim sirevima i salatama na bazi mesa. Temperatura serviranja: 14-16 stepeni Celzijusovih.

botunjac-vino_01

Rasplet – Polusuvo belo vino od sorte RIESLING ITALICO, kristalne bistrine sa nežnim nijansama zelene i zlatne boje, osvežavajućeg i prijatnog ukusa, protkano tajnama, proizvedeno posebnim postupkom od samotoka probranog grožđa iz sopstvenog vinograda, isključivo ručnim radom u ograničenoj količini do 2.500 boca. Trenutak i hranu za ovo vino prepuštamo da sami prilagodite svojim čulima, a mi preporučujemo: pršut, ribu, piletinu… Ovo vino je dobro za muškarce, kada ga žene piju.

botunjac-vino_02

Jagoda – “Jagoda”, jedinstveno belo vino koje je prvi put svetlost dana ugledalo u našem podrumu vina. Ovo vino nastalo je od istoimene plemenite sorte vinove loze rodom iz Župe u Srbiji, a iz sopstvenog vinograda koji je zasadio Kosta Botunjac i na taj način tu sortu spasio od zaborava. Proizvedeno bez upotrebe selektivnih kvasaca, bez enzima, bez upotrebe pumpi, nefiltrirano, hladno stabilizovano.

botunjac-vino_03

Pino Svetih Ratnika – Ekskluzivno, crveno vino, proizvedeno od druge generacije grozdova, sa zaperaka od jaguride 50% i od grozdova prve, osnovne berbe 50%. Jedinstveno vino koje može da se dobije samo kada je sunčana i lepa jesen i kada Kosta hoće i Bog pomogne. Ne filtrira se, ručno se pretače i puni bez upotrebe pumpi, selektivnih kvasaca i enzima. Može da se, iz sopstvenog zasada, godišnje proizvede 500-900 boca 0,75l. Pije se uz osmeh i prijatelje – sa ljubavlju.

botunjac-vino_04