Vinogradi vinarije Ćosić nalaze se u ataru sela Vitkovo na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 350m. Vitkovo je selo sa najpogodnijim geografskim i klimatskim uslovima za proizvodnju grožđa u čitavoj Aleksandrovačkoj Župi, pa zbog toga ima i ukupno najveće površine pod vinogradima. Župa je vekovima u Evropi poznata kao posebno blagorodno područje za uzgoj grožđa i proizvodnju vrhunskih vina.

cosic-01

Vinarija Ćosić je porodična vinarija sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji grožđa i vina. Porodična tradicija u ovoj oblasti datira više generacija unazad i osnovno zanimanje uvek je bilo isključivo vino i vinogradarstvo. Danas se proizvodnjom vina i grožđa zajedničkim snagama i entuzijazmom bave tri generacije porodice Ćosić. Savremeni zasadi više vinskih sorti grožđa nalaze se na 6 ha i stalno se povećavaju površine pod novim zasadima.

cosic-02
cosic-03

Vinarija Ćosić poseduje kompletnu mehanizaciju za obradu i negovanje vinograda, primenjuje sve propisane agrotehničke mere, pod nadzorom stručnjaka. Proizvodlja, čuvanje i negovanje vina odvija se u apsolutno savremenim podrumskim uslovima, koji predstavljaju spoj tradicionalnih metoda i savremene tehnologije.

Kvalitet vina iz Vinarije Ćosić bezbroj puta je do sada proveravan na raznim sajmskim i degustacionim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, gde su nagrađivani najvišim priznanjima. Vina se nalazi u stalnoj ponudi mnogih ugostiteljskih objekata širom Srbije.

Cosic-05
Cosic-06

Podrum vinarije Ćosić je osnovan 1981. godine u selu Vitkovo nadomak Aleksandrovca. U ovoj porodičnoj vinariji tri generacije zajednički uzgajaju visokokvalitetne sorte grožđa u svojim vinogradima. U ponudi su vina: Merlo, Tamnjanika, Rizling, Kaberne Sovinjon i Muskat Ruža.

Na početku je to bio skroman podrum sa nekoliko drvenih bačvi. Kasnije je sve više usavršavan i danas je vrlo savremen. Poseduje modernizovanu opremu uključujući i prohramske cisterne. Uz savremene tehnološke postupke godišnje se proizvede i do 25000 l vina. O vinu se ovde brinu vrhunski stručnjaci i čuva se u posebnim uslovima i na posebnoj temperaturi.

Poseban i ne manje značajan deo vinarije Ćosić je naša degustaciona sala, koja pruža mogućnost individualnih i kolektivnih poseta koje podrazumevaju obilazak podruma i degustaciju vina. Degustaciona sala u kojoj je uvek prijatna atmosfera ima kapacitet od 50 mesta.

Predstavljamo Vam naša vina

Ćosić Muskat ruža – Suvo ružičasto vino, specifično vino, cvetnog mirisa i aromatičnog ukusa, proizvedeno je od veoma retke i jedinstvene sorte grožđa Muskat ruža, koja se pažljivo proizvodi i neguje u vinogradima Vinarije Ćosić. Ova sorta je baš kao ruža Malog princa: negovana, pripitomljena, dragocena, jedinstvena… Kao takvu, Muskat ružu poklanjamo Vama na dar i uživanje, za svaki prijatan trenutak.

cosic-vino-04

Ćosić Tamjanika – Suvo belo vino, sroizvedeno od prefinjene mirišljave sorte grožđa Tamnjanika, u vinogradima Vinarije Ćosić. Ovo vino je izraženog muskatnog mirisa i ukusa. Odlično se slaže sa lakim i prefinjenim jelima.Tamnjanika se pije i uz poslastice (torte,kolače…). Tamnjanika je jedinstveno vino, koje prija od početka do kraja obroka.

Ćosić Merlo - Suvo crveno vino, proizvedeno od sorte grožđa Merlo (Merlot) iz vinograda Vinarije Ćosić. Ovo vino krasi izraženo prijatan ukus i karakterističan buke. Odlično se slaže kada su na trpezi posluženi: pečena mesa, sušeni pršut i punomasni sirevi.

cosic-vino-03

Ćosić Rizling - Stono suvo belo vino, proizvedeno od sorte grožđa: Italijanski i Rajnski rizling iz vinograda Vinarije Ćosić. Ovo vino je čistog vinskog mirisa i ljupkog i svežeg ukusa. Konzumira se uz hladna predjela, testenine, ribu i mesa sa roštilja.

Ćosić Kaberne Sovinjon - Suvo crveno vino, proizvedeno od sorte grožđa Kaberne Sovinjon (Cabernet sauvignon), u vinogradima Vinarije Ćosić. Ova sorta je u svetu grožđa poznata kao "kralj crnog grožđa". Kaberne Sovinjon odlično se slaže uz obrok, naročito kada su na trpezi pečena mesa i punomasni sirevi. Ovo vino ostavlja snažan i harmoničan ukus.