Vino koje piješ u sebi nosi priču zemlje iz koje ponikne loza, sunca koje zalije zrna, klime koja mu daje miris i ruku čoveka koji mu daje ukus. Vina koja predstavljamo su rodom iz Župe, male pitome kotline oivičene sa severa obroncima Goča, sa juga Kopaonikom, a sa zapada zaštitnikom cele Župe, Željinom. Proizvodnja groždja i vina počela je još dolaskom Rimljana u ove krajeve, a prva srpska svedočanstva o proizvodnji vina u Župi nalaze se u Povelji Stefana Nemanje iz XII veka, u kojoj župske podrume i vinograde poklanja manastiru Studenici.

Priča vinarije Ivanović počinje još davne 1919. godine kada je vinariju osnovao Dragoslav I. Ivanović kao nastavak male proizvodnje koja se u porodici Ivanović negovala več nekoliko generacija unazad. Od tada pa do današnjeg dana proizvodnja vina nije prekidana, iako je formalno bila zabranjena 1945. godine.

ivanovic_01_1
ivanovic_01

U tom periodu je radila u manjem obimu sve do 1996. godine, kada je unuk osnivača koji je dobio ime po svom dedi, ponovo registrovao proizvodnju vina. Ilako je Dragoslav Gaga Ivanović završio organsku hemiju i kroz život se bavio poslovima koji nisu uključivali proizvodnju vina, ljubav prema vinu je ipak prevagnula.

Danas, vinarija Ivanović predstavlja jednu od najpoznatijih srpskih vinarija sa proizvodnjom od oko 60.000 boca vina, od čega oko 25.000 litara zahvata barik, uz još nekoliko različitih etiketa. Vinarija je smeštena u Župi, maloj pitomoj kotlini koja je okružena sa severa obroncima Goča, sa južne strane Kopaonikom, a sa zapada planinom Željin.

ivanovic_02

Proizvodnja se bazira na dve autohtone sorte grožđa, prokupcu i tamjanici iz vinograda sa ukupnom površinom od 13 hektara. Od toga je 3.2 hektara u njihovom posedu, a ostatak vinogradi kooperanata iz župskog vinogorja sa najlepših južnih padina u okolini Aleksandrovca, Drenče, Ržanica i brda Varina. U proseku, vinogradi su stari 60 godina, s tim da je većina vinograda posađeno u periodu od 2003. do 2018. godine, a najstariji davne 1903. godine, a u njima su sorte: tamjanika, prokupac, kaberne, merlo, župski bojadiser, i poslednji je posađen na izdvojenoj parceli vinograd sa tamjanikom, sovinjon blanom i semijonom. Taj manji vinograd namenski za bele sorte i vino tipa sotern jedini je na istočnoj ekspoziciji.

U toku prerade i vinifikacije vina, neguje se pre svega stil prirodne proizvodnje sa što manje korišćenja tehnologije. Vinifikacija crvenih vina se izvodi na tradicionalan način u otvorenim kacama i u ručno potapanje kljuka. Nakon toga, vina odležavaju 12 meseci u hrastovim burićima od 500 litara, uz desetak klasičnih od 225 litara.

ivanovic_03
ivanovic_03_1

U sklopu vinarije, koja predstavlja zaštićeni spomenik kulture i svedoči o marljivim vinarskim precima, nalazi se i mala, rustično opremljena sala za degustaciju vrhunskih vina sa kvalitetno uparednom hranom. Ivanović vina karakterišu kompleksne i voćne arome prožete začinskim tonovima, koje ih čine idealnim za svakodnevno uživanje.

ivanovic_04
ivanovic_04_1

Predstavljamo Vam naša vina

Vina Vinarije Ivanović su izuzetan spoj tradicije i minimalnog tehnološkog upliva u podrumu. Prokupac Ivanović je dugi niz godina etalon ove sorte u savremenom vinarstvu Srbije, dokaz njene postojanosti i potencijala, dok je slatko vino, rajnski rizling Zanos nešto što se sa oduševljenjem donosi iz Župe najmilijim osobama. Svojevrsna hrabrost vinara da u prestonici prokupca i tamjanike, uključi internacionalne sorte u kupaže te tamjaniku ponudi i u barik varijanti, samo govori koliko Ivanović gleda u budućnost poštujući istovremeno jako dugu vinsku istoriju u svojim vinima. Ovim vinima i njihovoj iskrenosti nikakva međunarodna priznanja i odličja nisu neophodna.

Zanos – Vino ili slatkiš, ili i jedno i drugo, ili tek odraz onog pravog, iskrenog poljupca koji ostaje zauvek…U berbi 2006. u vinogradu od 0.25h, po prvi put smo probali kasnu berbu rajnskog rizlinga. Posle mnogo pažnje i strepnje (zbog velike količine zaostalog šećera u vinu) dobili smo začuđujuće aromatično vino. Od tada se ovo vino proizvodi svake godine kada to klimatski uslovi dozvole. Vrlo kompleksno desertno vino žuto zelene boje, snažnog ukusa i nežnih aroma. Piti ohlađeno na 10°C – 12°C uz kremaste sireve, kolače sa koštičavim voćem i čokoladom, ili jednostavno uz osobu uz koju želite da provedete život.

ivanovic_vino_01

Tamjanika – Ako je Prokupac kralj Župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskošno vino, slamnasto – žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode. Lepo se slaže sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

ivanovic_vino_02

Petite Rose – Petite Rose (mala ruža) je tradicionalno župsko vino sa novim burgundskim pečatom. Proizvedeno je hladnom maceracijom Prokupca i Pinot Noir-a, a onda hladnom fermentacijom njihovog nefermentisanog grožđanog soka. Petite Rose ima nežan ukus (podseća na jagode), svetlo crvenu boju koja podseća na latice ruže u prvom cvetu i lepršavi miris proleća. Nežan ukus i prijatna kiselost se dobro slažu sa mladom jagnjetinom, voćem i voćnim desertima, i lenčarenjem u hladovini tokom vrelog letnjeg dana.

ivanovic_vino_03

Prokupac – Iz zaborava istorije ponovo se vraća. Prokupac, kralj Župe, vino koje je vekovima vladalo župskim vinogradima i pronosilo njenu slavu nadaleko. Ovo prirodno vino izrađeno je na tradicionalan način. Zagasite rubin boje, svežeg i složenog mirisa zrelog crvenog voća, zajedno sa umerenom, finom i dobro uravnoteženom strukturom, savršeno će pristajati uzvišenim tonovima tradicionalne srpske kuhinje.

ivanovic_vino_04