Vinogradi Vinarije manastira Studenica se prostiru na preko sedam hektara žutog škriljca u ataru župskog sela Stanjevo. Reprezentativni objekat vinarije sa podrumom i prostorom za deguistaciju je u izgradnji, okupan suncem i okružen desetinama hiljada čokota.

I pored vekovne vezanosti sa Hilandarom preko hilandarskog metoha manastira Drenče i pored blizine dvora kneza Lazara i njegovih vinograda u župskim nedrima, Župa je oduvek bila duhovno čedo manastira Studenica. Početak ove neraskinute veze datiramo u davni XIV vek kada car Stefan Dušan Nemanjić carskom poveljom manastiru Studenica poklanja vinograde u Župi zarad “izdržavanja i svih manastirskih potreba”. Od tog vremena do današnjeg dana prisna veza večite srpske svetinje i Župe ne prestaje, a tome svedoči mnoštvo pisanih tragova, toponima i usmenih predanja.

Gledajući u budućnost oslonjeni na vekovnu tradiciju, manastirsko bratstvo rešava da upravo tu, nakon više vekova podigne, ili pre obnovi zasade vinograda i tako Župu ponovo veže za sebe i stavi pod svoju zaštitu. Imajući doslednost za cilj i poštujući vekovnu tradiciju, studenička bratija pri odabiru sorti grožđa koje će gajiti nisu imali dileme – odabiraju i sade prokupac i belu tamjaniku, stare autohtone srpske sorte.

Ali za vino dostojno istorije i imena naše najveće svetinje, potrebno je mnogo više od autohtonih sorti. Pored savremene tehnologije neophodno je i odgovarajuće znanje i umešnost, koja čini da u kaplji vina osetite prohujale vekove i čulima doživite istoriju. Značajnu ulogu u gajenju studeničkih čokota u Župi i vajanju župskih studeničkih vina na sebe preuzima eminentni enolog dr Radovan Đorđević, koji postaje tehnolog Vinarije manastira Studenice. Ova simfonija najboljeg srpskog grožđa, savremenog znanja i tehnologije sa vekovnom monaškom tradicijom, jeste zalog i garant kvaliteta studeničkih vina.

studenica-02

Predstavljamo Vam naša vina

Bela reč – Belo vino stvoreno od najkvalitenijeg grožđa sorte Tamjanika, poseduje prelepu slamnato-žutu boju prožetu zelenkastim odsjajem.

studenica-vino-01

Pečat – Župski studenički prokupac, poseduje tamno crvenu boju u čijem odsjaju se ističu blage ljubičaste nijanse.

studenica-vino-02

Hrisovulja – Crveno vino isceđeno od sorte grožđa Cabernet Sauvignon, karakteriše ga divna tamna-rubin boja u čijem odsjaju se mogu videti blage naznake ljubičaste nijanse.

1186 Prokupac – Vrhunsko crveno vino stvoreno od najboljeg grožđa sorte Prokupac, karakteriše ga duboka crvena boja sa prelepim ljubičastim nijansama koje mu daju dubinu.

studenica-vino-04.1