Vinogradsko turistički kompleks porodice Nikolić se nalazi u Aleksandrovačkoj Župi, na jednom od najpoznatih vinskih puteva Srbije, u prekrasnom malenom selu Vitkovu, 3 km od Aleksandrovca. Kompleks porodice Nikolić u Župi je potpuno okružen vinogradima i posebnom srpskom tradicionalnom ogradom od prošća dokle doseže pogled i uživa široku panoramu planina Kopaonika, Jastrepca i Goča i blagorodne Župe.

nika_01

Kompleks je jedinstven po arhitektonskom rešenju spoja starog i novog, harmoniji drevnih i prirodnih materijala, potpuno novom licu tradicionalne moravske kuće i po nesvakidašnjoj gostoprimljivosti i dobrom raspoloženju vedrih i vrednih domaćina. Počeci bavljenja vinogradarstvom porodice Nikolić datiraju iz 1882. godine i vremenom su, poštovanjem tradicije predaka – pradede Jovana i dede Vukašina i velikom ljubavlju, stvorena harmonična i pitka crvena i bela vina, punog voćnog ukusa.

nika_02
nika_02_1

Danas se vinogradi Nikolić protežu na 9,5 hektara, gde su zastupljene vinske sorte grožđa Merlo, Frankovka, Prokupac, Rajnski rizling i Šardone i stone sorte grožđa Kardinal, Muskat Hamburg, Muskat Italia i Viktoria. Novi zasadi vinograda su podignuti 2009. godine, ali se neguju i brižljivo čuvaju i stari zasadi čuvenog Prokupca. U podnožju vinograda Nikolić su dva veštačka jezera u svrhu navodnjavanja, kao i veliki rezervoari koji skupljaju kišnicu i doprinose velikoj uštedi vode, koja je najdragoceniji resurs današnjice i budućnosti. Godišnja proizvodnja vina Vinograda Nikolić je oko 35.000-40.000 litara, od kojih se proizvodi crveno, rose i belo vino. Crveno vino se proizvodi kupažom Kaberne Sovinjona, Merloa i Prokupca, rose, kupažom Frankovke, Prokupca, Merloa i Župljanke, a belo kupažom Rajnskog rizlinga i Šardonea.

Proizvodnja vina se vrši u selu Vitkovu, gde se nalaze vinogradi koji potpuno okružuju vinogradarsko-turističko naselje sa farmom ovaca i srnom, dva mala jezera i sadržajima koji omogućavaju uspešan vinski turizam. U Vinogradima Nikolić je moguće poručiti vino sa brandiranom etiketom, slikom i tekstom po želji, što predstavlja zanimljiv poklon prijateljima i kolegama, uspomenu na posebne događaje, proslave i bankete i nezaboravnu posetu Vinograda Nikolić. Posebno zanimljiva je berba grožđa u župskom aleksandrovcu, koja traje oko tri do četiri nedelje, od kraja avgusta do početka septembra i omogućava posetiocima da učestvuju u teškim poslovima oko berbe grožđa, uz uživanje u sortama Kardinal, Muskat Hamburg, Viktorija i Muskat Italija….

nika_03
nika_03_1

Boravak u Vinogradsko turističkom kompleksu porodice Nikolić u Župi je moguć tokom čitave godine, jer su svi sadržaji namenjeni upoznavaju posetilaca sa bogatom tradicijom uzgoja vinove loze u Aleksandrovačkoj Župi i uživanju u vinima i vrhunskoj tradicionalnoj hrani ovog prekrasnog planinskog kraja Srbije. Vinska tura posete vinograda – sa mogućnošću učešća posetilaca u uobičajenim vinogradarskim poslovima i degustacija vina se vrši uz prethodnu najavu i rezervaciju. Svojim položajem u središtu župskih vinograda, Vinska kuća sa smeštajem Vinograda Nikolić omogućava jedinstvene doživljaje i potpuno uživanje posetilaca – ljubitelja i poštovalaca vina.

Svi objekti Vinogradsko-turističke celine Nikolić – vinski podrum, “vinska kuća” – sala za 30-tak gostiju sa raskošnom keramičkom peći i pogledom na vinograd, lepo uređene i udobne sobe i apartmani, sala za degustaciju vina za 50 gostiju sa bunarom, pečenjara, kuhinja iz koje potiče vrhunski kvalitetna hrana i pomoćni objekti, sagrađeni su od prirodnih materijala – kamena, drveta, čerpića i stare švapske cigle sa monogramima i okrečeni belom bojom, koja u spoju sa gredama i elementima od punog drveta potpuno odražava moravsku arhitekturu i tradiciju Župe.

Turistima i gostima Župe vinarija Nika nudi jedinstveni ugođaj smeštaja. Vinarija nudi atraktivne apartmane za noćenje sa doručkom u vinogradarskom kompleksu, gde se može doći na odmor i pobeći od gužve i stresa svakodnevnice. Više o smeštajnim kapacitetima saznajte ovde.

nika-04
nika-04_1

Predstavljamo Vam naša vina

Prznica – Rajnski Rizling 2017, svetlo zlatne boje, bogato suptilnom voćnom aromom zrelih jabuka, sveže i skladno ukomponovanih kiselina. Rashlađeno na 10-12 stepeni, daje široku mogućnost uparivanja sa raznim vrstama hrane, salatama, sirevima i belom ribom.

nika-vino_01

Čudesni Krug – Muskat Hamburg 2016, intenzivno ružičaste boje, muskatne arome, bogate harmonije ukusa trešanja i jagoda, duge elegantne završnice. Rashlađen na 12 stepeni, savršen partner sirevimam piletini, pastama i morskoj ribi.

nika-vino_02

Prokupac – Crveno vino tamno crvene boje, ukusa bobičastog voća i suvih šljiva, tanina nežnih i skladno ukomponovanih. Arome župske zemlje i čokota, ukusa pogodnog za uparivanje sa crvenim mesom, starim sirevima i rečnom ribom.

nika-vino_03