Porodična vinarija „Simić” poznata je po tome što proizvodi voćna vina, koja su uspela da preko čula ukusa osvoje srca potrošača, zbog čega su veoma tražena na tržištu. Iako je u planu proširenje proizvodnje, cilj je da se sačuva visok nivo kvaliteta, jer je to garancija uspeha.

simic-01

Porodica Simić je godinama uzgajala kupine i maline na sopstvenom gazdinstvu u Drenči, kod Aleksandrovca po čemu je bila poznata, još pokojni deda Mića proizvodio je za svoje ukućane iz zdrastvenih razloga. Kao razlog zbog čega su se opredelili za proizvodnju jagodičastog voća, Simić navodi njihovo blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Naime to voće sadrži vitamin C, bioflavoin, čitav rudnik minerala, celulozna vlakna i veliki broj prirodnih materija, koje se uspešno bore sa „slobodnim radikalima”, nastalim kao posledica stresa i hrane pune aditiva, a čija pojava je uzrok mnogih bolesti.

Vremenom porodično gazdinstvo je deo proizvodnje voća počelo da odvaja za spravljanje kupinovog vina sa dodatkom meda, po jedinstvenoj porodičnoj recepturi. U početku je vino bilo namenjeno za kućnu upotrebu i kao poklon za prijatelje. Kako se dobar glas daleko čuje, za vino se saznalo i počela je prodaja, prvo manjih količina, koje su se povećavale sa rastom potražnje.

simic-03
simic-04

Porodica Simić, poseduje spopstveni vinograd na 4 ha, od toga je na 1 ha tamjanika, 1 ha kaberne, i na 2 ha šardone. Na 70 ari zasadili su i staru sortu „jagoda”. Ova sorta je skoro izumrla u Župi, ali se u posle vreme javljaju sve veći zasadi, tako da po rečima Miodraga Simića vraća joj se stari sjaj. Jagoda je stara stona autohtona sorta. Plodovi su krupni. Konzumiranjem plodova ove sorte imate osećaj kao da ste pomešali grožđe i jagode. Veoma lep i nezaboravan ukus, dozreva polovinom avgusta.

Serijska proizvodnja odvija se od 2012. godine, kad je porodična vinarija registrovala firmu u Ministarstvu poljoprivrede i Poreskoj upravi. Ispunjeni su svi zakonski uslovi, koji podrazumevaju kontrolu proizvodnje od strane stručnjaka, dizajn ambalaže i sopstvenu robnu marku. Plasmanom na tržište specifičnih voćnih vina porodici SIMIĆ se otvorila mogućnost da od proizvoda, koji su prvobitno bili namenjeni za lečenje i užitak, počnu da ostvaruju i profit.

simic-02

Paleta proizvoda obuhvata vina od kupine, maline, jagode, višnje i borovnice, sva vina su dar prirode obogaćena medom, to ih čini jedinstvenim u svetu. Potvrda kvaliteta stigla je u vidu brojnih priznanja sa sajmova u zemlji, dobili smo i prvu Srebnu medalju u maju ove godine za kupinovo vino, a voćna vina su nagrađena i Srebrnom plaketom na Sajmu inovacija.

Predstavljamo Vam naša vina

Voćna vina spravljamo većinom od jagodastog voća, siru voća karakterise visoki sadržaj kiselina, a vremenom smo uspeli da na prirodan način korigujemo kiseline. Ovo je neophodno jer bi dobijeno vino od sire sa nekorigovanom kiselošću bilo na ukus jako kiselo i neharmonično. Korigovanjem kiselina smanjuje se i procenat voćnog šećera a kako bi sve to izbalansirali dodali smo određen procenat meda.

Vino od borovnice – Bogato je vitaminom C, sadrži antocijan, jedan od najboljih antioksidanasa, pomaže prevenciju od prehlade, šećernih bolesti, anemije.

simic-vino-01

Vino od jagode – Sadrzi prirodne antioksidante, bogato je vitaminima C i E, popravlja raspoloženje.

simic-vino-02

Vino od kupine – Blagootvoreno deluje kod bolesti pluća, bubrega, povišenog holesterola.

simic-vino-03

Vino od maline – Prirodan izvor vitamina C, pojačava imuni sistem, prebogato je dijetalnim vlaknima.

simic-vino-04