Porodica Smiljković se nekoliko generacija unazad bavi uzgojem vinove loze i spravljenjem vina. Vinarija se nalazi u sela Drenča kod Aleksandrovca, a novije generacije porodice Smiljković otišle su korak napred i započele komercijalnu proizvodnju vina „Sudbina” i „Vihor”.

smiljkovic90-05

Župa je danas poznata po vinogradima i vrednim vinogradarima koji pronose slavu ovog kraja jer su geografski, klimatski i pedološki uslovi sigurno među najboljima u Srbiji za gajenje vinove loze.

smiljkovic90-01
smiljkovic90-02

Novije generacije porodice Smiljkivić otišle su korak napred i započele komercijalnu proizvodnju vina „Sudbina” i „Vihor”. Imali su prilike da se predstave i na sajmu turizma i vina, jer po Vladimirovim rečima u Beogradu se sve dešava.

Kako je istako Vladimir poseduju vinograde na površini od 5 ha, i što se tiče belih sorti to su italijanski rizling, tamjanika i šardone. Što se tiče crnih sorti tu su merlo, kaberne i nešto malo frankovke.

smiljkovic90-03
smiljkovic90-04

Svoja vina prodaju po restoranima i kafićima u Kruševcu, Aleksandrovcu, Kragujevcu i Nišu. Polako su krenuli i da se pojavljuju u Beogradu. Kao ističe Vladimir, svoju budućnost vide u Beogradu, jer je po njegovim rečima veliko tržište.

Predstavljamo Vam naša vina

Vihor – Vihor je suvo crveno vino intenzivne rubin crvene boje, raskošne arome i bukea, prijatnog, punog i skladnog ukusa proizvedeno od sorti cabernet sovignon i merlot. Pravi užitak doživećete ako ga konzumirate uz jela od divljači, crvenog mesa, pršuta i jela prijatnog ukusa. Poslužuje se na sobnoj temperaturi od 16°C do 18°C.

smiljkovic90-vino-01

Sudbina – Sudbina je elegantno harmonično suvo belo vino, svetlo žute boje. Proizvedeno je od sorti Italijanski rizling, tamjanika i šardone. Oblikuje se svežim mirisom tropskog voća, sa blago naglašenim notama vanile. Prilagođeno brojnim jelima, kao što su hladna predjela, sve vrste jela od belog mesa, ribe, morskih plodova i sezonskih salata. Služi se rashlađeno na temperaturi od 10°C do 12°C.

smiljkovic90-vino-02