Čudnim i nepredvidivim životnim putevima i voljom Gospoda Boga, Spasići su se još u XVIII veku ukorenili u pitomi Župski krajolik – Tržac. Iskonski vezani za pramajku zemlju, oduvek su znali za veru, zakon, red i rad i čim ih je vinorodna Župa primila pod nebesko plavetnilo, oni su se pokrstili vinovom lozom, čime su sebe trajno obeležili. Vinova loza tako za njih postaje tamjan i sveća, kandilo, mir i nemir, davanje i uzimanje.

spasic_01

Možda su Spasići u životu napravili koji sitan greh, ali jedan sigurno nisu. Ni gosta, ni svata, ni namernika, ni komšiju, ni prijatelja lošom kapljicom poslužili nisu, jer onda ne bi bili Spasići. Ljubitelja Isusove krvi možeš prevariti samo jednom i nikada više. Tu praštanja nema. A ni prirodu niko prevario nije. Vinova loza je carica kojoj treba najvernije služiti da bi ti stavila krunu slave na glavu.

spasic_02
spasic_02_1

Sunce, zemlja i voda primaju svakog u svoje okrilje, ali je mali broj onih koji taj Božiji dar koriste kao Spasići. Na sebi svojstven način oni razumeju šapat vina, miris šire, duh i dah grozdova, podrumsku tamu, bure i oluje. Dosledni sebi, nemirnog i nadarenog duha, ušli su u istoriju Župskog vinarstva. Stali su tako u red onih časnih srpskih domaćina gde je reč svetinja, rad zakon, a dobro vino pitanje časti i vere.

Vinarija Spasić nudi i uslugu smeštaja svojim gostima i ostalim turistima u Župi. Na raspolaganju je 8 soba i 4 apartmana sa ukupno 30 ležajeva. Sala za degustaciju može da ugosti 65 gostiju. Više o smeštajnim kapacitetima saznajte ovde.

spasic_03
spasic_03_1

Predstavljamo Vam naša vina

Tamnjanika – Vino proizvedeno od autohtone srpske sorte grožđa – tamjanike. Odlikuje se slamasto žutom bojom sa zelenkastim odsjajem. Impresivno snažan, prepoznatljiv miris izvorne tamjanike sa notom egzotičnog voća i blago izraženim herbalnim tonovima. Živo, nervno vino sa veoma svežom i balansiranom aromatskom snagom, zaokruženog i dugotrajnog naknadnog ukusa. Kristalna bistrina ovog vina i blage zelenkaste nijanse kao da naslućuju mineralnost koja krasi ovo vino, blagi tonovi limete u pozadini – vino vrhunske elegancije. Iz ovog vina se ponajviše izdiže taj čudesni muskatni osećaj, prepoznatljiv na nekoliko metara u krug. Baš kao miris tamjana što se iz kandila izvija i dopire do svih kojima je srcu mio. I preko potreban… Vino za koje smo sigurni da može da isprati kompletan meni: od predjela i salate, preko glavnih jela, do deserta. Ipak, preporučujemo uz tradicionalnu srpsku kuhinju. Servirati rashlađeno, na temperaturama od 10° do 12°C.

spasic-tamnjanika

Lekcija – Tamnjanika Lekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno vino, nikada grubo i robusno. Kompleksno, punog tela, sa dosta visokim procentom alkohola. Tamjanika je, definitivno, sorta za suva vina. Naravno, stil u mnogo čemu zavisi i od majstora – vinara. I tu treba pratiti ono što je tamjanika i u vinogradu: zlatno zrno koje miriše intenzivno i vrlo prijatno, i čiji ukus ostaje dugo u ustima… Kao retko koja sorta tamjanika “trpi” najrazličitiju hranu, pa je takva i Lekcija. Razlozi leže u mnogostranosti sorte. Muskatne arome, prijatne i sveže kiseline, voćne i cvetne note, blagi začinski nagoveštaji, sve to može naći svoje mesto tokom celog obeda – od predjela, do dezerta. Naravno, kao i kod drugih sorti vrlo je važna dobra temperatura služenja, ali je možda kod tamjanike to najvažnije. Ipak, ako treba definisati uži izbor hrane uz tamjaniku, onda bi to svakako bila perad (divlja ili domaća), pripremljena uz kremaste bele sosove.

Dar – Kupaža 2/3 rajnskog i 1/3 italijanskog rizlinga je, u najkraćem, sadržaj boce sa najnovijom etiketom iz Vinarske kuće Spasić. 13,3% alkohola i kiseline na 6,2, uz izvanrednu pH vrednost, podaci su koju ilustruju tehničke parametre ovog vina. Na nosu je jako lepo, sa notama koje se sreću samo u retkim godinama. Iako nije bilo u buretu, vino je izuzetno elegantno i sa blagom gorčinom. Vuče i na nežne tropske note, a gotovo kompletan aromatski kompleks penje se naviše i ostaje iznad jezika i ka nosu. Izuzetno prijatne sekundarne tropske arome mogu se pripisati selekcionisanim kvascima. I, kao i svaki rizling, u slaganju sa hranom nema nikakvih problema. Jako dobro se slaže uz sveže pohovane lignje, sa raznim vrstama ribe i salatama, sa tvrdim žutim sirom ili uz dobre domaće vanilice i slične suve kolače. Servirati obavezno rashlađeno, na temperaturama od 10° do 12°C.

Aždaja – 100% tamjanika; grožđe iz probirne berbe; fermentacija i odležavanje na talogu (“sur lie”) u baricima 13 meseci; kiseline 5,5 g/l; 13,4% alc. “Aždaja” je Milanov omaž ocu Đorđu, koji je ime dobio po svecu koji je pobedio aždaju. U njegovoj posveti koju možete pročitati na etiketi rečeno je mnogo više i ne postoji bolji zaključak priče o tamjanici, o Župi, o snazi tradicije, porodice i ljubavi, od te Milanove posvete ocu. “To je snaga koja se nikad ne gubi” kaže on, naglašavajući da je ovo vino simbol toga – “svega što smo bili i svega što jesmo”. Na kraju posvete je navedeno da je ovo vino i njegovo “obećanje ocu”. Pomislio sam, a on mi je u razgovoru to i potvrdio, da je deo tog obećanja upravo tamjanika proizvedena u hrastovom buretu. Onako kako je to rađeno vekovima pre pojave inoksa. “Aždaja” je u stvari “Lekcija” na kvadrat. Dobro bi bilo da je malo sačekate u čaši ili da je kratko dekantirate. Dok se ne izgube još uvek snažni vanilinski tonovi hrastovine. Kada vanila prođe, vino počinje da se rascvetava u raskošan buket voćnih aroma: narandže, mandarine, grejpfruta, jabuke, kruške. Iz pozadine dopiru mirisi dima i kremena. Vino je na nepcima puno, glatko, skoro “uljasto”, ali prožeto dinamičnim i osvežavajućim voćnim ukusima i vibrantnom energijom koja se sve više uzdiže u sočnoj završnici. Kao u vrtlogu ponavljajući gotovo sve početne arome.

spasic-azdaja

Rujno – Vino koje veoma snažno “napada” nos. Maline, ribizle, a i boja ide na tu stranu, ka crvenom bobičastom voću. Na nepcu naglašeno elegantno i strogo odmereno. Stoprocentni prokupac u jednoj laganijoj i savremenoj varijanti. Proizvedeno uz veoma kratku maceraciju, od svega 16 sati, a potom rađeno po tehnologiji za bela vina: zasejavanje kvasca za bela vina i kontrolisana fermentacija… Fino, izrazito voćno, sa daleko dužom završnicom nego što se to može očekivati od ružice. Vino veoma skladnih kiselina i precizno izbalansirano na ukusu. Prijaće najbolje uz meke i jako zrele sireve, ali svakako i uz neki dobar mešani roštilj ili tradicionalno pečenje sa ražnja. Servirati rashlađeno, na temperaturama od 10° do 12°C.

Despot – Osnova je prokupac 60%, a po 20% su merlot i cabernet sauvignon. Boje stare višnjevače koja je odležala u bariku. Vino sa jačom taninskom strukturom, traži ozbiljniju hranu. Na nosu se naslućuju sveže kiseline i posle dužeg odležavanja i jasno miriše crno i crveno voće. Igra slasti i kiselina na nepcu prožeta je trešnjama, čokoladom i šljivama, ali uz fini trun mineralnosti. Vino koje nadmašuje sva očekivanja od sličnih kupaža sa prokupcem. Perfektan spoj vina i hrastovine, sa mekim taninima, daju ovom vinu bogat zaokružen ukus. Slabije pečeni biftek sa jače začinjenim sosovima, dobar roštilj, pečenje sa ražnja, zaljućen gulaš… to je hrana koju će ovo vino najbolje ispratiti za stolom. Servirati na sobnoj temperaturi.

spasic-despot