Vinarija Tri planine predstavnik je novog talasa župskog vinarstva. Ostvareni san dva prijatelja, Zorana i Miloša, uverenih da svetu mogu da predstave neverovatan spoj podneblja, autohtonih i starih sorti grožđa i viševekovnu tradiciju spravljanja vrhunskih vina. Spojeni oko ideje uživanja u životu, a diveći se i poštujući prirodu, strastveno teže ka beskompromisnom kvalitetu vina. Vinarija ostvaruje zaveštanje Zoranovog dede Davida, koji je pre više od sedam decenija postavio temelje i započeo prve korake ovog preko generacijskog projekta.

Vinarija nosi jak karakter Župe i to ne samo kroz proizvodnju vina od autohtonih župskih sorti, već i kroz samo ime vinarije koje predstavlja naklon ka tri velika čuvara Župe – planinama Kopaonik, Željin i Goč. Vina odišu teroarom Župe, rađena su u potpunosti na tradicionalan, prirodni način i oslikavaju pravi ukus župskog vinogorja.

Vinogradi se nalaze na južnim padinama župske kotline, na putu ka Kopaoniku, u pitomom selu Venčac. Na beloj zemlji, u narodu poznatoj kao „belobrežina“, prepunoj minerala specifičnog sastava koji grožđu omogućava visoku koncetraciju šećera i vinskih ekstrata.

Vinarija raspolaže skromnim, ali prijatnim degustacionim prostorom, a dva drugara su spremna da ugoste namernike i sa ponosom predstave svoja vina.

Predstavljamo Vam naša vina

Vinariju smo utemeljili na tri vrednosti – prijateljstvo, hedonizam i poštovanje prirode, i to želimo da prenesemo svakom pojedincu koji uživa u našem vinu.

Zaboravljena bajka o Jagodi – Belo vino vrhunskog kvaliteta, spravljeno od stare i veoma retke župske sorte – jagode. Vino nudi predivan miris kombinacije divlje jagode, meda i karamele i predstavlja vino potpuno drugačije od svega što ste ikada pili. Jagode ima još u malim tragovima u Župi i zbog toga predstavlja pravi dragulj.

Ponoćna priča – Ovo je priča o savršenom spoju tamjanike i rizlinga, gde preovladava tamjanika sa oko 80%. Vino intenzivnog mirisa, poletno i lepršavo. Odlično se slaže sa različitim vrstama sireva, jelima od gljiva i piletinom.

Dva drugara – Redak primerak župskog sauvignon blanc-a. Veoma voćnog mirisa sa notama tropskog. Na ukusu veoma izbalansiran i stabilan, lepih kiselina. Vino koje je do sada osvojilo mnoga srca i polako kreira klub zaljubljenika, praveći sopstveni kult.

Boja zore – Je boja savršenog trenutka, sasvim jedinstvena i neponovljiva. Sve njene nijanse su nastale spajanjem Sunca i Neba. Boja zore je boja našeg Prokupca, naše jedinstvene i autohtone sorte – što je savršeno odgovarajuće: jedinstvena boja za jedinstven ukus.

tri-planine-vino-04

Roze – Lepršavo, sveže, aromatično su reči koje najbolje opisuju Roze vinarije Tri planine“. Kupaža merloa i pino noara predstavlja veoma lep spoj i daje vino idealno za uživanje u dugim letnjim danima.