Na prelepim obroncima osunčane i blagorodne Župe u malom seocetu Šljivovo, nalazi se vinarija sa autentičnim vinom koje je prava slika vinske regije iz koje potiče – vinarija Yotta. Do pre četiri godine u vlasništvu porodice Jotić nalazila se nekoliko decenija stara vinarija i destilerija Kaja koja je od 2016. godine zvanično dobila naziv Yotta. Osnivač i vlasnik vinarije je Đorđe Jotić.

yotta-05

Vino traži priču, a naša, kao i priča 3.500 drugih gazdinstava Aleksandrovačke Župe, može da počne onog dana daleke 1904. kada je ugledavši talasanje vinograda, ušuškanih okolnim planinama (Kopaonik, Željin, Ravna planina, Goč, Lisac i Jastrebac), francuski konzul Deko u svoj dnevnik zapisao da je u dalekoj Srbiji otkrio novu Šampanju. Iako to naravno, nije bio početak župskog vinarstva, možemo reći da je to bila prva zvanična najava potencijala Župe, kao oblasti koja danas predstavlja pravi biser najvećeg vinskog rejona Srbije, „Tri Morave“.

Kako bi ova priča do kraja podsećala na bajku, moramo reći da se u srcu ove regije nalazi selo Šljivovo, gde je na tradicionalnom imanju porodice Jotić, na svoj vinski put 2015. godine krenula Vinarija Yotta. Naša vina nastaju samo od grožđa iz sopstvenih zasada, uz korišćenje manjeg dela sirovina iz okolnih porodičnih vinograda, tako da se Yotta od samog početka na tom putu opredelila za proizvodnju ograničenih količina vina vrhunskog kvaliteta.

yotta-03
yotta-04

Ono što nas takođe izdvaja su isključivo sortna vina od autohtonog i internacionalnog dela palete: Prokupac i tamjanika, u kombinaciji sa italijanskim rizlingom i kaberne sovinjonom. Dakle, za lokal patriote i one koji istražuju, tu su autohtone sorte, a za one koji bi da upoređuju ili se drže proverenih vrednosti, imamo internacionalna, širom sveta prepoznatljiva vina.

Pored toga, trudimo se idemo utabanim stazama, ali mlada vinarija kao naša, treba da pronađe i svoj jedinstveni pravac. Zato se u Vinariji Yotta svim sortama, a naročito prokupcu i tamjanici istražuju krajnji dometi. Prokupac je još uvek u istraživačkom procesu, a Tamjaniku već veoma uspešno proizvodimo sur lie metodom u srpskim baricima. Zbog svojih svojstava, karakteristika i dometa, dobila je komercijalno ime Hysteresis.

yotta-01

Kada govorimo o vinskom turizmu, u toku su pripreme za renoviranje objekta sa smeštajnim kapacitetom i degustacionom salom gde će svi ljubitelji vina imati priliku da odsednu i uživaju u čarima vina i priči koja stoji iza njih. Planirano otvaranje je na proleće 2020. godine.

U vlasništvu vinarije je oko 2,5 hektara vinograda, a sa kooperantima (porodičnim) se ta količina penje na skoro 4 ha. Kapacitet vinarije je oko 30.000 boca godišnje, a godišnja proizvodnja je 15.000 boca. U ponudi trenutno imamo četiri etikete.

Predstavljamo Vam naša vina

Yotta predstavlja vinogradarsku kupažu grožđa iste sorte iz vrlo mladih zasada u sopstvenom posedu i nešto starijeg grožđa iz porodične kooperacije. Kaberne sovinjon, je poput mnogih internacionalnih sorti u Župi dobio nešto svoje i posebno, a na vama ostaje da proverite čime se od drugih izdvaja Cabernet Sauvignon Yotta Vinarije Yotta.

Yotta Grizling – I kao potpuno mlad ukus, pokazuje na nosu i nepcima atribute zrelog vina, kroz izražene tercijarne note (petrolej, med, propolis). Od voćnih tonova, lako se prepoznaju grejp, limeta i dunje. Pokretljiv u čaši, voćan miris, svež i naglašeno mineralan, pleni svojom pitkošću. Nežno prijatna gorčina u završnici i dugotrajan aftertejst, sa svim navedenim, čine Grizling posebnim u meri teroara, a opštim u kontekstu prepoznatljivosti sorte. Sadržaj alkohola je 12.5%.

yotta-vino-01

Yotta Hysteresis Tamjanika – Majčina dušica, hajdučka trava, lovorov list, oregano. Najdominantniji je pre svega bosiljak, a odmah iza i menta. Uobičajeni tonovi za tamjaniku, odnosno livadsko cveće i izvesna voća, nalaze se u potpuno drugom planu. Zlatno žuta, sa bakarnim odsjajem, glicerozna i puna, Yotta Hysteresis tamjanika pre svega „napada“ nos uživaoca spletom začinskih i lekovitih trava. Da tamjanika zaista može u neslućene visine pokazuje upravo Hysteresis koji zavodi čak i one koji nisu skloni vinu. Sadržaj alkohola je 12.5%.

Yotta Prokupac – U voćnom korpusu dominiraju crne trešnje, višnje i kupine. Kod ovog lepo ukomponovanog vina na nosu ne dominira hrast, već isključivo voće, uz sadejstvo začina. Vino je srednje do punog tela, zaobljenih tanina i potentnih kiselina. Nežne note kedrovine i umereno puterast osećaj tek u aftertejstu šalju jasnu poruku o tretmanu u srpskom hrastu. Osećaj da se konzumira vino nastalo u stoletnom vinogradu je sve vreme u svesti. Sadržaj alkohola je 13.5%.

yotta-vino-03

Yotta Cabernet Sauvignon – Ukus kupine, šljive, višnje, borovnice, crne drenjine, ljubičica. Na nepcima u pomoć voću (pitanje je koliko je voću pomoć uopšte potrebna) stižu i beli biber, mediteransko bilje… Raskošan miris, tamno crven, glicerozan i pun, Yotta Cabernet Sauvignon pleni svojom širokom paletom na nosu. Ovaj kaberne sovinjon, punog tela, skladne taninske matrice i lepo ukomponovanih kiselina predstavlja pravi užitak za vinske poklonike. Svetski, a župski! Sadržaj alkohola je 14.5%.

yotta-vino-04