Vino je u Župi vekovima bilo znak moći, bogatstva, vlasti, ali i izvor opstanka. Pili su ga keltski ratnici, rimski legionari, vizantijski stratezi, srpski župani i carevi, episkopi i arhiepiskopi, turski begovi… Tržac je malo župsko selo u kome je, verovatno, najveća koncentracija vinarija na jednom malom mestu. Među njima se nalazi i Vinarija Živkovića.

zivkovic-naslovna

Začetnik loze Živkovića u selu Tržac, Živojin Živković, potiče iz župskog sela Drenča u kome je od malena imao dodir sa vinogradom i vinom. Završio je Poljoprivrednu školu u Aleksandrovcu i učestvovao u podizanju školskog vinograda krajem 19-og veka. Bio je jedan od začetnika sadnje čokota kalemljenih na podlozi mantikola i riparia. Za kalem koji je sam nakalemio i posadio i koji je u prvoj godini pustio lastar dug 3.5m (što je za tadašnje sorte bilo nemoguće), dobio je bakarnu leđnu prskalicu na poklon od Poljoprivredne škole. U dotadašnjim vinogradima Živkovića čokoti su uglavnom bili nekalemljeni, bez podloge (ramon, gotovanka, bela rada, potopnice itd.).

Površina od oko 5.5 ha pod vinogradom omogućila je Živkovićima veliko širenje porodičnog podruma i povećanje količine dobijenog vina. Najveći kupci tog vina bili su Vlajko i Desimir Bugarinović, poznati trgovci i kafandžije iz Užica koji su karavanima, sa mešinama na konjima i buradima na kolskim zapregama, prevozili vino iz Tržca preko planine Goč ka Užicu.

zivkovic-04
zivkovic-07

Oko 1935. godine Živojinov sin Radoslav preuzima posao sa vinom i započinje saradnju sa Milivojem Petrovićem iz sela Zalogovac, vlasnikom kafane ‘Srpska kruna’ u Kruševcu sve do 1950. godine. Početkom 1953. godine Mijalko Perišić, trgovac vinom iz Kosjerića, otkupljuje velike količine vina. Ta saradnja je brzo prekinuta zbog agrarne reforme, koja nam drastično smanjuje posed.

Živkovići u nadolazećim godinama nastavljaju sa podizanjem novih zasada vinove loze na parcelama koje kupuju, polako povećavajući proizvodnju vina.

zivkovic-05
zivkovic-06

Vinarija Živkovića danas raspolaže sa sudovima zapremine oko 31.000 litara u svom podrumu i obrađuje vinograde pod površinom od oko 2 ha. Najveći procenat sortimenta vinove loze uzgajane u našim vinogradima čini tamjanika, italijanski rizling, prokupac, vranac i bojadiser župski.

Predstavljamo Vam naša vina

Tamjanika Bela Kap – sortno suvo belo vino dobijeno od grožđa sorte Tamjanika.

zivkovic-vino-01

Bela Kap – suvo belo vino dobijeno kupažom sorti grožđa Italijanski Rizling 70% i Tamjanika 30%.

zivkovic-vino-02

Prokupac Crvena Kap – sortno crveno vino dobijeno od grožđa sorte Prokupac, odležalo u barik buradima 12 meseci.