Vinarska kuća “Miljković” iz sela Rataje u Župi ima tradiciju u proizvodnji vrhunskih vina nekoliko vekova. Osnivač firme je u svoje vreme poznati vinar i vinarski trgovac Milun Miljković, koga je nasledio Sava Miljković, solunski ratnik. Tradiciju kuce je nastavio njegov sin Miodrag S. Miljkovic – Mila Pupa, koji je svoja znanja obogatio u Bordou u Francuskoj i kao školovani enolog i vinski trgovac uspešno harmonišuci porodičnu tradiciju i dostignuća savremene enologije, praksu i nauku, proizvodio nadaleko poznata vina.

vinarska-kuca-miljkovic-01

Porodičnu tradiciju nastavio je Milivoje Mića Miljković, a danas su čuvari tradicije njegovi sinovi dr Miodrag Miljković i ing. Vladimir Miljković, koji u svojim uzorno negovanim vinogradima, prozvode od najkvalitetnijih vinskih sorti groždja, čuvena vina koja su okićena najvećim svetskim i domaćim priznanjima.

Vino je božanski dar prirode. Samo nepopravljivi pesimisti tvrde da je Gospod Bog, uzalud stvorio, najlepše od svih pića – vino. U svakoj caši vina je čitav svemir, a u svakoj njegovoj kapi je galaksija. Pred tim istinama padaju u vodu razne trezvenjačke, uštogljene definicije, pokude i koještarije o štetnosti vina. “Zar verujete da priroda proizvodi sve te dobre stvari samo za glupane?”, upitao bi veliki filozof i enciklopedista Rene Dekart. Sa pravom, jer je na primer po hranljivosti, vinu jedino ravno majčino mleko. Mnogi su se već milenijumima, na njegovoj iskri, kao na drugom suncu ogrejali, jer je vino sunčeva energija zatvorena u boci. Pijući i uživajući u vinu, čovek se naprosto ne odnosi varvarski prema ovom velikom daru prirode.

vinarska-kuca-miljkovic-02
vinarska-kuca-miljkovic-03

Uživanje u vinu, dobrom poznavaocu vina, uvek je svečanost. Vino se po pravilu pije uz odredjeni ritual, o slavi, svadbi i u drugim prilikama. Prezir prema ritualu, nastao je kao posledica nastojanja da se ukine sve što je tradicionalno, a vino je prevashodno tradicionalno piće. Nije sve jedno kako se sa vinom nazdravlja, kako se stoji, kako govori, šta i kako peva. Dobar zalogaj traži i dobar gutljaj. Vino se pije u stomak, a ne u glavu. Stomak, poznato je, nema pamet, pa bi bilo pametno da od stomaka ne pravimo podrum. Stoga uživajmo u vinu, jer reč uživanje, bolje pristaje od pijančenja.

Vaš gost je ovde vrhunsko vino zaštićenog geografskog porekla, proizvedeno po tradicionalnoj recepturi u Vinarskoj kuci “Miljković”, iz sela Rataja u aleksandrovačkoj Župi. Pred Vama je vino, čudesno i opojno, usplamtelo i zanosno. Već posle prve čaše, počeće da vam priča svoju priču, koja godi oku, nosu, grlu i duhu i što budete više puta posegali za čašom, Vaša ocena ovom vinu, biće bolja. Ako je istina samo jedna od mogućnosti, što bi rekao Konfučije, onda ćete istine o vinu, preporučiti svim pravim ljubiteljima grožđanog soka – vina. Sigurni smo, da će Vam uz naše vino, život od sada biti sadržajniji. Zbog toga je ovo vino Vaš i naš ponos.

Predstavljamo Vam naša vina

Rizilng – Suvo belo vino sa harmoničnim ukusom. Karakteriše ga privlačno žuto zelenkasta boja sa zlatnim prelivima kristalne bistrine i sortni miris sa tonovima bagremovog cveta dočarava miris zrelog grožda. Punoća ukusa sa pikantnim kiselinama čini ovo vino veoma pitkim i svežim. Najbolje je za konzumiranje rashladeno na temperaturi od 10-12°C.

Vranac – Kvalitetno suvo crno vino, žive rubin boje i tipičnog bukea, bogatim ekstraktom, zadržavši se arome grožda podsećajući na miris drveta i šumskih plodova. Mirisna nota i ukus najbolje se osećaju ako se pije rashladeno na sobnoj temperaturi uz crveno meso, pečenu svinjetinu, dimljeno meso.

Tamjanika – Vino, slamnasto-žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode. Lepo se slaze sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

Sauvignon – Vino je otvoreno žute boje sa zelenim prelivom kristalne bistrine. Sortni miris je veoma razvijen i uskladjen. Svojim kompleksnim bukeom dočarava miris tek procvetale zove. Ukus je osvežavajući i harmoničan sa lepo ukomponovanim kiselinama i punoćom vina. Sklad mirisa i ukusa najbolje se osete ako se pije rashladjeno na temperaturi od 10-12°C.

Chardonnay – Vino je slamnasto žute boje sa odsjajem kristalne bistrine. Izrazita aromatičnost mirisa i kompleksna punoća ukusa sa blagim tonom gorčine u pozadini podseća na ukus suve smokve i badema. Vrhunski kvalitet i specifičnost ovog vina dolazi do punog izražaja ukoliko se servira rashladeno na temperaturi od 10-12°C.

Roze – Vino je lepe rubin – roze boje, pitko i harmonično, osvežavajuće, sa specifičnim sortnim bukeom. Obično se poslužuje blago rashladeno na 15 – 16 °C uz pikantne sireve, teža i masnija jela, a odlično se uklapa i sa sitnim slatkim kolačima.

Merlot – Kvalitetno suvo crno vino, proizvedeno od Merlot sorte. Ovo vino je karakterističnog intenzivnog, tamno crvene boje, jakog mirisa i skladnog ukusa i arome. Posluživati na temperaturi između 16 i 18 °C. Preporučuje se konzumacija uz hranu sa roštilja i dimljenim sirevima.