„Moja zemlja, moja porodica, moje vino”. Vinarija, poljoprivredno gazdinstvo i preduzeće Vino Budimir nalaze se u Aleksandrovcu Župskom, u delu grada Veliko Borje, kako se nekada nazivalo tradicionalno vinsko naselje „Poljana”, u kojem su nekada bili vinogradi i stari podrumi naše porodice. Ceo naš projekat imenovan je po Budimiru Zdravkoviću, deda Budi, koji se sa mojom bakom Verom vinarstvom bavi više od 70 godina. Nastavljajući vinarske tradicije svojih predaka, oni i dalje sa mladalačkim entuzijazmom neguju vinograde i njihove plodove pretaču u vrhunska vina.

budimir_01

Našeg pretka Živadina Zdravkovića knez Milan Obrenović odlikovao je 1878. godine za zasluge u oslobodilačkim ratovima. Značajna je činjenica kako je Živadin pred Sv. Nikolu 1877. godine i odlučujuće bitke za proboj Jankove klisure doneo vino iz svog porodičnog doma da se vojska pričesti. Zbog toga se 1878. godina uzima kao bitna i prelomna u tradiciji vinarske porodice Zdravković. Danas, sa deda Budom uz nas, osavremenjujemo proizvodnju vina i pišemo nove stranice u istoriji ovog vinarskog podneblja. Na brojnim putovanjima po svetu obišli smo mnogo velikih vinarija i upoznali značajne ljude iz vinarskog sveta, a to iskustvo i znanje primenjeno je u proizvodnju naših vina.

budimir_02
budimir_02_1

Porodična vinarija Vino Budimir nalazi se u jednom od najstarijih vinarskih regiona na Balkanu – Župi. Struktura zemljišta u ovom regionu je veoma kompleksna, ali najzastupljenija su zemljišta bogata glinom i krečnjakom. Ova zemljišta sadrže različite minerale koji stvaraju mogućnost zadržavanja vode čime naše loze bivaju snabdevene svim potrebnim nutrijentima. Postavili smo zadatak da izvučemo maksimum iz ogromnog potencijala župskog podneblja i zemljišta, koristeći iskustvo brojnih generacija župskih vinara, kao i dostignuća savremene tehnologije.

budimir_03
budimir_03_1

Najstariji porodični vinogradi se nalaze na 300 metara nadmorske visine na brdu Gubovac, iznad manastira Drenča. U planu je proširenje vinograda u bliskoj budućnosti drugim sortama kojima će to zemljište najviše prijati. Poštujući tradiciju gajimo autohtone sorte tamjaniku i prokupac, a pored njih imamo i loze rajnskog rizlinga. Takođe, u cilju pospešivanja privrede regiona, u kooperaciji se gaje i internacionalne sorte poput Merlot-a, Cabernet sauvignon-a i Sauvignon blanc-a.

budimir_04

Predstavljamo Vam naša vina

Tamnjanika slatka mala – Ovo je sortno slatko belo vino od tamjanike, prvo srpsko dezertno vino od tamjanike koje se pojavilo na tržištu. Fenomenalno za kombinovanje sa različitim dezertima.

budimir-vino_01

Prokupac boje Lila – Ovo vino je proizvedeno od 100% prokupca, srpske autohtone sorte. Single wineyard vino iz vinograda starog više od jednog veka. Od berbe 2011 ovo vino ima i markicu koja označava njegovo geoporeklo.. Fenomenalno za kombinovanje sa različitim vrstama crvenog mesa i začinjenim jelima.

budimir-vino_02

Projekat X – Naše najspremnije vino koje pokazuje specificnosti sve 4 sorte koje su u kupaži, a posebno prokupca. Dobar pratilac hrane širokog internacionalnog spektra, od mediteranske morske hrane do crvenog mesa i jačih sireva.

budimir-vino_03

…I kao da si anđeo – Ovo vino je Merlot sa poljupcem prokupca.Dobar pratilac hrane širokog internacionalnog spektra, od mediteranske morske hrane do crvenog mesa i jačih sireva. Dva puta nagrađeno srebrnom medaljom na China Wine and Spirits Awards za berbe za berbe 2008 i 2010.

budimir-vino_04

Svb Rosa – je specifična kupaža prokupca i Cabernet sauvignona.Sjajno za uparivanje sa začinjenom hranom i pečenim crvenim mesom, jakim sirevima i crnim čokoladama. Ovo je jedino vino iz Srbije koje je osvojilo 91 poen Roberta parkera i to za obe berbe. Takođe je dvaput nagrađeno i zlatnom medaljom u Kini na China Wine and Spirits Awards 2013. i 2016. godine.

budimir-vino_05

Margus margi – je naš 100% Rajnski Rizling rađen u starom tradicionalnom stilu. Savršeni par sa jagnećim i prasećim pečenjem. Nagrađeno je bronzanom medaljom na San Francisco Wine Competititon 2013., a godinu dana kasnije je dobilo 89 poena Roberta Parkera. Berba 2011 je osvojila 88RP poena.

budimir-vino_06

Tamjanika Vera – Izvanredna Tamjanika reserva, rađena sa sirovinama samo iz najboljih vinograda. Razni sirevi, pečena piletina ili ćuretina su savršeni spoj sa ovim vinom.

budimir-vino_07

Tamjanika Budimir – je vino modernog i egzotičnog stila. Jako se lepo uparuje sa morskom hranom, tradicionalnim povrćnim jelima, kremastim rižotima i dezertima sa tropskim voćem. Berbe 2011, 2013 i 2016 su nagrađene sa 89 poena čuvenog vinskog kritičara Roberta Parkera. 2013. godine je berba 2010 osvojila srebrnu medalju na San Francisco Wine Competition, a 2012. je Tamjanika Župska 2009 bila vinska preporuka na International Wine Challenge u Londonu.

budimir-vino_08

Triada Prokupac – je kupaža srpskog authotnog grožđa prokupac i francuske sorte Merlot. Ovo je moderno vino sa tradicionalnim duhom. Dobro se uparuje sa crvenim mesom, starim i jakim sirevima, crnom čokoladom sa papričicom ili raznim začinima. 2013. je berba 2007 osvojila bronzanu medalju na China Wine and Spirits Awards, a 2016. godine zlato na istom takmičenju. Robert Parker je dodelio 88 poena berbama 2008 i 2010.

budimir-vino_09

Triada Bela – je jedinstvena kupaža tri sorte grožđa. 2012. je osvojilo bronzanu medalju na IWC takmičenju u Londonu. Savršeno vino za uparivanje sa raznim belim mesom i voćnim salatama, takođe se slaže sa kremastim sosevima.

budimir-vino_10

Triada Rose – je kupaža prokupca i Cabernet sauvignona. Za dobijanje ovog rozea iskorišćen je deo mase koji se koristi za dobijanje Svb Rose. Ovaj roze naginje ka tradicionalnoj župskoj Ružici.

budimir-vino_11