Vinska kuća Minića nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog poznatih događaja koji su se tada odigrali. Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom “Velika Župa” uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine. “Ovo je druga evropska Šampanja!” izjavio je ushićeno francuski konzul Deko 1904. godine, videvši blago zatalasane župske kose pod vinogradima, prilikom svoje posete Župi.

minic_04

Vinogradarstvo u Župi datira još iz davnih dana kada su Župom vladali Kelti, poznati vinogradari i vinopije. Kasnije, 29. godine p.n.e. pod vođstvom Gaja Oktavijana Avgusta, Župom su zagospodarili Rimljani, koji su tu opstali nekoliko vekova zahvaljujući baš župskom vinu, jer oni nisu opstajali tamo gde vina nije bilo.

minic_02
minic_02_1

Svoje vinograde u Župi imali su kroz čitav srednji vek i naša tri najslavnija manastira: Hilandar, Studenica i Žiča. Slavni srpski knez Lazar imao je svoje vinograde i podrume u Župi. On je 2. marta 1382. godine dao dozvolu monahu Doroteju i njegovom sinu Danilu da grade manastir Drenču, darujući mu velika imanja u Župi. Selo Tržac, metoh manastira Drenče u kome se gaje najbolja župska vina, dobilo je ime po tržnici na kojoj se vekovima trgovalo najboljim vinima sa manastirskog imanja.

U svojoj ponudi vinska kuća Minića se ne zadržava samo na vinima izuzetnog kvaliteta. Svojim gostima Minići nude i atraktivan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi. Sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja jedinstvenu turistučku ponudu.

minic_03
minic_03_1

Osim ovoga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale. Manja ima kapacitet od 30-ak komotnih sedećih mesta, dok u veliku može da se bez problema smesti još oko 80 gostiju.

Predstavljamo Vam naša vina

Tamjanika “Stota suza” 0.75 – Vino sa raskošnim sortnim bukeom, izuzetno prijatnom aromom, nezamenljivo je posle biranih jela. Spravljeno mešanjem, po starom porodičnom receptu, od čuvene župske sorte tamnjanika, sa drugim visoko kvalitetnim sortama grožđem bogate Župe… Dobro se slaže sa najrazličitijom hranom, a najbolje ide uz salate, ribu i bela mesa. Služi se rashlađeno na 10 do 12°C.

minic-vino_01

Tamjanika “Stota suza” 0.5 – Carsko vino dostojno čaša biranih prilika, proizvedeno probirnom berbom u Župskom vinogorju od grožđa ćilibarno žute boje, po starom porodičnom receptu. Vino sa dosta ekstrakta, jako izraženim sortnim mirisom na tamnjan i bosiljak i prijatnom aromom. Odlično prija uz ribu i bela mesa. Služi se rashlađeno na 10 do 12°C.

minic-vino_02

Tamjanika kasna berba 0.5 – Proizvedeno probirnom berbom u Župskom vinogorju od prezrelog grožđa tamnjanike ćilibarnožute boje. Izuzetno jako vino sa dosta ekstrakta i jako izraženim sortnim mirisom na tamnjan i bosiljak. Ovaj božji dar konzumirati pažljivo, u umerenim količinama, uz ribu i bela mesa. Služi se rashlađeno na 10 do 12°C.

minic-vino_03

Tamjanika barrique 0.75 – Vino rađeno po starom porodičnom receptu, odležavanjem u posebno rađenim barrique buradima, pored prepoznatljivog mirisa tamnjana i bosiljka, posebnim postupkom obogaćeno je još jednim novim mirisom, mirisom vanile. Zbog specifičnosti sorte i velikim zahtevom za izbor lokaliteta proizvodi se u veoma ograničenim količinama u ataru sela Tržac, u srcu vinorodne Župe. Odlično uz jače začinjenu testeninu, ribu, bela mesa… Služi se rashlađeno na 10 do 12°C.

minic-vino_04

Dorotej prokupac – Plemenito vino prokupac proizvedeno je božjom voljom od istoimene autohtone sorte grožđa iz grožđem bogate Župe. I ovaj božji dar u obliku kapljice boje rubina dar je župskog podneblja, porodične tradicije i umešnosti proizvođača da poznavaocu vina podari jedinstveni ukus koji će dugo ostati u njegovim čulima. Ovo vino predstavlja svojevrstan dragulj župskog vinogorja. Proizvedeno je sa puno umeća i ljubavi u Vinskoj kući Minića. Bogato, snažno vino, punog bukea, tamne rubin crvene boje, prijatnih aroma i izuzetne dužine. Svoje gastronomsko umeće pokazaćete najbolje ako ovo vino poslužite uz masna i jako začinjena jela i tamna mesa, kao i meso divljači. Preporučuje se uz jela tradicionalne srpske kuhinje. Treba ga piti lagano na sobnoj temperaturi. Bocu sa ovim vinom treba otvoriti 30 – 40 minuta pre posluženja da bi vino došlo u dodir sa kiseonikom i na pravi način izrazilo svoj buke i aromu.

minic-vino_05

Dorotej Pinot Noir – Po ocenama stranih i domaćih stručnjaka, jedan od trenutno najboljih srpskih Pinot Noir-a, čiji puni sjaj očekujemo posle još par godina odležavanja. Neverovatno puno vino, izuzetnog bukea, tamne boje sa purpunim odsjajem. Prijatnih aroma i neobično duge završnice. Ovo vino se dobro slaže sa jačom i začinjenom hranom. Služi se na sobnoj temperaturi.

minic-vino_06

Slatka suza 0.5 – Desertno belo vino od sorte tamnjanika. Najbolje se slaže sa kolačima, kao i sa izrazito začinjenim crvenim mesima. Služi se rashlađeno na 10 do 12°C.

minic-vino_07

Lili 0.75 – Suvo roze vino spravljeno kombinovanjem Plovdine i Pinot Noira. Najbolje se slaže uz slabo začinjena crvena mesa i pečenje. Služi se rashlađeno na 10 do 12°C.

minic-vino_08