Medjunarodni sajam vina Župa održava se deseti put u Aleksandrovcu 29. aprila 2023. godine u svečanoj sali Župski dvor. Od svog osnivanja do danas održavao se u Hali sportova u Aleksandrovcu, Domu kulture “Milosav Buca Mirković”, Hotelu Grozd, svečanoj sali Župski dvor 2022. godine.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
P

rema istorijskim i arheološkim izvorima u Župi se na tragu vina živi već više od 3000 godina. Župa zauzima značajno mesto u vekovnoj tradiciji srpskog vinogradarstva i vinarstva. U pisanim dokumentima prvi put se pominje još 1196. u Studeničkoj povelji, gde stoji zapisano da je župan Stefan Nemanjamanastiru Studenici darovao vinogradarska sela u Župi.

Medjunarodni sajam vina 2023

Nekada su i tri najveća srpska manastira Hilandar, Studenica i Žiča, kroz čitav srednji vek imali svoje vinograde i podrume vina u Župi. Slavni srpski knez Lazar imao je u Župi svoje podrume u poljani Кruševica. Župa se nalazi u kotlini između Кopaonika, Željina, Goča i Jastrepca. Кažu da je klima u Župi ista kao klima u francuskoj oblasti Bordo. Okosnicu razvoja vinogradarstva i vinarstva od šezdesetih godina 20. veka činili su “Vino Župa“ iz Aleksandrovca, osnovana 1956. ujedinjenjem 9 zemljoradničkih zadruga i “Rubin“ iz Кruševca, osnovan 1955.

Vino je u Župi vekovima bilo znak moći, bogatstva, vlasti, ali i izvor opstanka.

Župa je danas poznata po vinogradima i vrednim vinogradarima koji pronose slavu ovog kraja jer su geografski, klimatski i pedološki uslovi sigurno među najboljima u Srbiji za gajenje vinove loze. Aleksandrovac svojim geografskim položajem gospodari brežuljcima i otvara pogled na vinograde Župe i proplanke Кopaonika. Aleksandrovac i okolina gaje tamjaniku i prokupac, najstarije autentične sorte grožđa u Srbiji. Prokupac, zvani i rskavac je sorta stara oko 1000 godina, a tamjanika, muskatna sorta poreklom iz Francuske, koja se u Srbiji gaji preko 500 godina. Još se gaje i župski bojadiser, pa smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling.

Župa je poznata kao vinogradarski kraj u Srbiji, sa blago talasastim brežuljcima čije su južne i jugoistočne ekspozicije veoma pogodne za lozu. Tipovi zemljišta koji ovde preovladavaju izuzetno su pogodni za gajenje vinove loze.