Manifestacija Župska berba, 58. po redu, održaće se od 14. do 17. septembra 2023. godine, najaviili su iz Turističke organizacije Aleksandrovac.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
M

anifestacija koja je posvećena gidži, grožđu, vinu, vinogradarima i podrumarima pružiće priliku posetiocima da uživaju kao i prethodnih godina u brojnim kulturno-umetničkim dešavanjima, ali i da degustiraju kvalitetna vina čuvenih vinara iz Župe aleksandrovačke.

Jedinstvena fontana vina simbolizuje nepresušnost Župskog vinogorja, naročito za vreme trajanja Župske berbe, kada se iz nje danima toči vino. Fontana vina je jedinstvena u svetu.

Vinska ulica nalazi se za vreme trajanja ove manifestacije duž cele pešačke zone. U njoj su smešteni najbolji vinari i vinogradari ovog kraja, koji nude svoja vina, rakije i ostale proizvode. Vinska ulica je veoma primamljiva svim gostima ove manifestacije.

Veliku pažnju za vreme trajanja Župske berbe privlači Muzej vinarstva i vinogradarstva, koji se nalazi nedaleko od Poljoprivredne škole. Posvećen je istoriji vina i vinogradara.