Dokumentarni film „Potraga za Vinčom” (“Quest for Vinca”) je prvi dokumentarac o vinčanskoj kulturi na engleskom jeziku. Namenjen je aktuelizaciji Vinče kao centru neolitske Evrope, a time i popularizaciji srpske baštine i kulture.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.
Z

a samo mesec dana od pojavljivanja film Potraga za Vinčom (Quest for Vinca) dobio je dve festivalske nagrade. Proglašen je za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom rok filmskom festivalu u Brajtonu, a na nedavno održanom Trebinje festivalu, reditelj filma je dobio priznanje Velika povelja Leotara za dokumentarističku aktuelizaciju vinčanske kulture kao deo nacionalne kulturne baštine.

Film prikazuje poreklo evropske kulture i njenog razvoja tokom neolitskog perioda. Prateći put od Engleske do Srbije, Bendžamin Eliot – pisac i istoričar, posećuje najznačajnija arheološka nalazišta i uz ugledne britanske i srpske naučnike i akademike, dodatno rasvetljava i objedinjuje fragmente vinčanske prošlosti u jednu celinu, ali i daje alternativnu perspektivu toj priči. Rekonstruiše način života, kulturu i umetnost, trgovinu, kontrolu resursa, poljoprivredu i revolucionarna dostignuća praistorijskog neolitskog čoveka, posebno na područjima Vinče i Vitkova.

Srpska premijera filma biće održana u Aleksandrovcu Župskom, 26. avgusta, u rodnom gradu reditelja filma. U blizini grada, u selu Vitkovo je i veliko arheološko nalazište – neolitska metropola, o kojoj se dosta govori u filmu, pa je premijerni prikaz i lep povod da se obeleži tri godine od pronalaska za sada najviše neolitske figure od pečene zemlje – čudesne Vite.

Reditelj i producent filma je Vladimir Jakšić, srpskoj javnosti poznat muzičar i frontmen ex grupe Revolveri i čuvenog hita Mi zajedno možemo sve. Vladimir godinama živi i radi u Velikoj Britaniji, u Brajtonu, gde je i diplomirao, na odseku za Performans i vizuelnu umetnost.

Scenario filma potpisuje Britanac, Bendžamin Eliot, istoričar, filozof i autor nekoliko knjiga: Home by the Sea, Broken Mirrors, Lateral Shadows.

Izvor: rts.rs