Boutique vinarija Fragaria je vinarija porodice Slobodana Vujića. Preradom grožđa iz vlastitih vinograda sa sortama jagode, kaberne sovinjona, i merloa u upravlja dr. sci. Slobodan Vujić, sa svojom suprugom dr. sci. Saša Vujić i kćerkama Marinom i Anjom. Vinarija je nazvana  po latinskom imenu za Jagodu, zaboravljenu vinsku autohtonu sortu.

fragaria-03

Sa zaboravljenom vinovom lozom Jagoda započelo je obnavljanje vinograda koji su u porodici Vujić bili preko 200 godina. Jagoda se smatra starom, gotovo izumrlom sortom koja je na ovo područje stigla iz Francuske. Ovu sortu obnavlja i vraća iz zaborava vinar Kosta Botunjac.

Vinogradi Fragaria se nalaze u poljani Lukarevina, Aleksandrovac, i u porodici su preko 200 godina. Aleksandrovac, zvan Župa aleksandrovačka, ili samo „Župa“ je vinska oblast u Srbiji koja se vekovima bavi vinarstvom i smatra se da tu vino živi već više od 3000 godina, odnosno još od vremena Rimljana.

fragaria-08

Poljana Lukarevina je nazvana, po predanjima, luka vetrova. Stanovništvo se već vekovima tu bavi vinogradarstvom. U Župi mogu da uspevaju i tipično mediteranske kulture kao što su smokve i bademi. Zato je svaka godina za vino drugačija jer su različiti vremenski uticaji koji vladaju tokom sedam ili osam meseci od kada se zazelene nove grane, pa do izlaska vinogradarskih makaza na scenu u toku berbe. Naše sorte su planski posađene prema klimi koja vlada u Župi.

fragaria-05

Župa je prava mala vinska oaza u kojoj su sačuvane autentične sorte grožđa prokupac i tamjanika, a uz njih se takođe mogu naći u vinogradima i internacionalne sorte kao što su rajnski rizling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay.

Predstavljamo Vam naša vina

Tokom cele godine posvećuje se velika pažnja uzgoju vinove loze u našim vinogradima jer ono što se u vinogradu stvori ne može se kasnije popraviti. Ključan je momenat kada se otkida grožđe sa vinove loze, jer su tada ukusi i arome na maksimumu. Zrela bobica grožđa otkriva istinu o vinu… Naš prioritet je praviti kvalitetno vino – samo najbolji grozdovi koriste se za proizvodnju Fragaria vina. Naša vina su potpuno prirodna, bez veštačkih aroma.

Fragaria White Limited Edition – U vinariji Fragaria su posebno ponosni na svoje vino napravljeno iz vlastitih vinograda od autohtone sorte „Jagoda“, pa im shodno tome posvećuju posebnu pažnju. Jagoda je eksplozivno vino, elegantno sa bogatim i harmoničnim voćnim završetkom. Na mirisu preovladavaju karakteristične herbalno-voćne arome. Ona je zaboravljena i tek nedavno obnovljena vinova sorta, od koje se vino pravi u ograničenim količinama od najboljih grozdova. Servira se na temperaturi od 12 °C.

fragaria-vino-02

Fragaria Red Limited Edition – Ovo vino se pravi na tradicionalan način iz vlastitih vinograda „Bela zemlja“ i u ograničenim je količinama i od najboljih grozdova, pa im se shodno tome posvećuje najveća pažnja. Vino je intenzivne rubin crvene boje, izraženog sortnog mirisa sa notama sitnog bobičastog voća, borovnica, kupina, ribizla, crne čokolade i malo vanile. Snažne je građe sa predivnim kontrastom voća i barriquea. Opravdano nosi status najboljeg vina vinarije. Odležalo je 18 meseci u barrique i 8 meseci u boci. Servira se na temperaturi od 16-18 °C.

fragaria-vino-01

Fragaria White Sauvignon Blanc – U vinariji Fragaria se pravi vino od sorte Sauvignon Blac. Ova vina su generalno kreirana tako da se piju što je moguće prije, mlada, jer u tom stadijumu pokazuju svu raskoš herbalno-voćno-začinskih aroma. Na mirisu prevladavaju karakteristične herbalno-voćne arome, dok u ukusu dominiraju miris breskve, ogrozda, kore grejpfruta, kore citrusa, a mogu da se osete i note jabuke, kruške i manga. Ukus ovih sovinjona takođe je blago vegetativan ili blago mineralan. Servira se na temperaturi od 12 °C.

fragaria-vino-02

Fragaria White Tamjanika – U vinariji Fragaria se pravi vino od autohtone sorte tamjanika. Vino je raskošnim bukeom izuzetno prijatne arome. Miriše na tamjan, bosiljak, muskatni orah, tropsko voće sa herbalnim tonovima. Servira se na temperaturi od 12 °C.

fragaria-vino-02