Tradicija gajenja vinove loze i pravljenja vina u porodici Tošić iz sela Trnavci u Župi Aleksandrovačkoj postoji više od veka. Nakon dugogodišnjeg porodičnog iskustva Miroslav Mogorović sa porodicom osnovao je vinariju Podrum Tošići 2015. godine sa ciljem da neguje pravljenje vina visokog kvaliteta od autohtonih sorti tamjanike i prokupca i željom da ih predstavi ljubiteljima vina u zemlji i inostranstvu.

tosici_01

Župa Aleksandrovačka je poznat vinarski kraj još od vremena rimskih careva. Srpski domaćini uzgajali su vekovima vinovu lozu sa velikom pažnjom i ljubavlju, te su vina iz ovog kraja vremenom stekla domaću ali i evropsku reputaciju.

Na ovom području preovlađuje umereno-kontinentalna klima sa specifičnim odlikama koju karakterišu više temperature i veći broj sunčanih dana u odnosu na klimu susednih područja. Okolne planine štite ga od naglih prodora hladnih vazdušnih masa i jakih vetrova. Poznavaoci klimatskih prilika kažu da je klima Župe Aleksandrovačke slična klimi francuske oblasti Bordo, poznatoj po kvalitetnim vinima.

tosici_02
tosici_02_1

Naša vina proizvode se isključivo od grožđa uzgajanog na padinama Župe Aleksandrovačke u atarima sela Trnavci i Ljubinci, kombinacijom tradicionalnih metoda i moderne tehnologije. Pored tamjanike i prokupca, domaćih sorti karakterističnih za ovaj kraj, vina proizvodimo i od internacionalnih sorti kao što su merlot i cabernet sauvignon.

Sve senzorne karakteristike naših vina dobijamo prirodnim putem. Barrique vina odležavaju u buradima od srpskog hrasta napravljenim kod župskog pintera Đorića iz sela Zleginje.

tosici_03
tosici_03_1

Kao rezultat saradnje Miroslava Mogorovića sa stručnim timom na čelu sa Miroslavom Kostićem, nastala su vina koja su za kratko vreme osvojila ljubitelje vina ali i dobila profesionalnu potvrdu kvaliteta osvajanjem nagrada na sajmovima. Vinarija Podrum Tošići je poznata po svom vinu Zlatousta, prvoj srpskoj oranž tamjanici.

Predstavljamo Vam naša vina

Nesanica – tamjanika 2016 – Belo suvo vino Nesanica ceđeno je isključivo od grozdova srpske autohtone sorte Tamjanika, uzgajane na suncem okupanim padinama Župe Aleksandrovačke. Belo suvo vino Nesanica ceđeno je isključivo od grozdova srpske autohtone sorte Tamjanika, uzgajane na suncem okupanim padinama Župe Aleksandrovačke. Nakon kratke maceracije, primenjeni su novi postupci u pripremi, kao i stare tradicije u odležavanju. Osvežavajuće lagano vino slamasto žute boje, sortno vino sa vatrometom sortnog mirisa. Dobre postojanosti i arome. Dobro se slaže sa punomasnim sirevima, jelima od belog mesa, morskim plodovima, morskom i rečnom ribom. Služiti na temperaturi 10 – 12 °C.

tosici-vino_01

Zlatousta – tamjanika orange 2016 – Vino Zlatousta ceđeno je isključivo od grozdova srpske autohtone sorte Tamjanika, uzgajane na suncem okupanim padinama Župe Aleksandrovačke. Nakon duge maceracije slično crvenim vinima, primenjeni su novi postupci u pripremi, kao i stare tradicije u odležavanju. Raskošno vino tamno zlatne boje sa vatrometom sortnog mirisa. Dobre postojanosti i arome. Dobro se slaže sa punomasnim sirevima i jelima od crvenog mesa. Služiti na temperaturi 12 – 13 °C.

tosici-vino_02

Stranputica – prokupac 2016 – Crveno suvo vino Stranputica ceđeno je od grozdova autohtone sorte Prokupac, uzgajane na suncem okupanim padinama Župe Aleksandrovačke. Nakon duge maceracije, kojom su u ovo vino preneti ukupni ukusi, fenoli i boja zrna, primenjeni su novi postupci u pripremi, kao i stare tradicije u odležavanju. Raskošno vino zatvorene rubin boje, sortnog mirisa sa primesama višnje i sitnog crvenog voća. Na ukusu puno, zaokruženo, prošarano karakterističnim taninima. Dobre postojanosti i arome. Dobro se slaže sa jelima intenzivnog ukusa, crvenim mesom, divljači, jelima sa roštilja i većinom jela domaće kuhinje. Služiti na temperaturi 15 – 18 °C.

tosici-vino_03

Ponoć – cabernet sauvignon barrique 2015 – Crveno suvo viino Ponoć ceđeno je od grozdova sorte Cabernet sauvignon, uzgajane na suncem okupanim padinama Župe Aleksandrovačke. Nakon duge maceracije, kojom su u ovo vino preneti ukupni ukusi, fenoli i boja zrna, primenjeni su novi postupci u pripremi, kao i stare tradicije u odležavanju. Raskošno vino zatvoreno crvene boje, sortnog mirisa prožetog hrastovinom. Na ukusu puno, sa voćnim kiselinama i izraženim potencijalom za dalji razvoj u boci. Dobro se slaže sa plavim sirevima, jelima od divljači, divljači, jagnjetine i teletine, kao i mnogim jelima domaće kuhinje. Služiti na temperaturi 15 – 18 °C.

tosici-vino_04

La vie en rose – rose merlot 2016 – Rose suvo vino La Vie En Rose ceđeno je od grozdova sorte Merlot gajenih na suncem okupanim padinama Župe Aleksandrovačke. Nakon minimalne maceracije, primenjeni su novi postupci u pripremi, kao i stare tradicije u odležavanju. Razigrano vino bledo roze boje, voćnog mirisa. Na ukusu umereno-puno. Dobro se slaže sa svim vrstama predjela, piletinom i pastama kao i sa kvalitetnim dezertima. Služiti na temperaturi 10 – 12 °C.

tosici-vino_05