Podrum Miletić je jedan od najstarijih vinskih podruma u Župi koji se već skoro jedan vek bavi proizvodnjom vina iz sopstvenih zasada. Vinariju je osnovao 1923. godine čukundeda Miodrag Miletić koji je tada imao zasađenih 8500 čokota prokupca i plovdine.

miletic-04

Posle njegove smrti posao preuzima, tada maloletni pradeda Ljubodrag, koji i dan danas provodi vreme u vinogradu i podrumu, koliko mu njegove godine dozvoljavaju.  Sedamdesetih godina prošlog veka se u posao uključuje i sin Živko koji unosi značajno iskustvo u oblasti savremenog uzgoja i sortimenta vinove loze, a uključivanjem Zorana i Slađane Miletić, diplomiranih inženjera poljoprivrede, je spojeno više decenijsko iskustvo i savremena tehnologija u proizvodnji grožđa i vina. Podignuti su novi savremeni zasadi vinove loze, a stari sortiment je zamenjen novih vrhunskim sortama.

miletic-02

Ukus i stil vina zavise od mnogo faktora, kolektivno nazvanih terrior, tj. klime, zemljišta i topografije vinograda, a aleksandrovačka Župa, koja leži na 400 m nadmorske visine, sa župskom klimom koja se odlikuje velikim brojem sunčanih dana u godini, blagodet je za vinovu lozu.

Vinogradi su podignuti na zemljištu koje se karakteriše kao gajnjača i gajnjača u opodzoljavanju, sa povoljnim fizičkim i hemijskim osobinama za gajenje vinove loze. Izabrani uzgojni oblik je jednokraka modifikovana Mozerova kordunica kod koje se primenjuje mešovita rezidba. Stabla su visine 0,90 m, međuredno rastojanje 3m, a rastojanje u redu 1 metar. Podizanjem ovih zasada unapređena je poljoprivredna proizvodnja.

miletic-01

Ovi vinogradi su rezultat predanog rada vlasnika Slađane i Zorana Miletića, dipl.ing. poljoprivrede, koji su svoje višegodišnje iskustvo iz vinarskih kuća “Vino Župe” i “Rubina” primenili u svojim vinogradima i postigli prinose od 10.000 kg/ha, a ne više jer bi svako dalje povećanje prinosa vodilo u smanjenje kvaliteta.

Predstavljamo Vam naša vina

Đula ružica – Suvo vino, proizvedeno klasičnom tehnologijom proizvodnje rosea. Predstavlja kupažu vinskih sorti, gde je dominantna sorta grožđa šardone (Chardonnay), a prateće sorte Burgundunac crni (Pinot noir) i Muskat hamburg (Mouscat de Hamburg) poreklom iz Župskog vinogorja. Đula je izuzetno harmonično vino intenzivnog tela i autentične rose boje sa sjajnom refleksijom. Odlikuje se delikatnim muskatnim mirisom, a arome se nižu u slojevima. Izuzezna pitkost čini ovo vino nezaobilaznim uz različite vrste belih mesa, krem sireva i sva predjela srpske kuhinje. Servira se na temperaturi od 7°C do 10°C.

miletic-vino-01

Rana zora – Suvo visokokvalitetno vino, predstavlja kupažu vrhunskih vinskih sorti, gde je dominantna sotra groždja šardone (Chardonnay), a prateće sorte Burgundac crni (Pinot noir) i Muskat hamburg (Mouscat de Hamburg) poreklom iz Župskog vinogorja. Rana zora je izuzetno harmonično vino intenzivnog tela i autentične rose boje sa sjajnom refleksijom.. Odlikuje se delikatnim muskatnim mirisom, a arome se nižu u slojevima. Izuzetna pitkost čini ovo vino nezaobilaznim uz različite vrste belih mesa, krem sireve i sva predjela srpske kuhinje. Servira se na temperaturi od 7°C do 10°C.

miletic-vino-02

Lepa Jelena – Suvo belo vino proizvedeno kupažom vrhunskih vinskih sorti Šardone i Rajnski rizling bleštavo zlatno žute boje sa raskošnom aromom zrelog grožđa, punog i zaokruženog ukusa sa izuzetno dugom završnicom. Servira se na temperaturi od 10°C do 12°C uz sve vrste belih mesa ribu i morske plodove.

miletic-vino-03

Zlatna kruna – Suvo, crveno vino visokog kvaliteta, proizvedeno po tradicionalnom postupku proizvodnje crvenih vina, u podrumu Miletić od grožđa sorte burgundac crni (Pinot noir) poreklom iz Župskog vinogorja. Zlatna kruna je pitko, harmonično vino, skladne zaobljene arome i prijatnog sortnog ukusa, intenzivne rubin boje. Punoća i skladnost ukusa čine ga nezaobilaznim uz različite vrste crvenih mesa i jače začinjenih jela, uz obavezno služenje u širokoj čaši koja će poboljšati razvoj mirisa. Servira se na temperaturi od 12°C do 15°C.

miletic-vino-04