Pre tri decenije Milomir Milosavljević je napustio rodno selo Bučje, lepo selo na desnoj obali Zapadne Morave. Pozdravio se od svojih starih vinograda čija je loza trajala od vinograda starih Rimljana, pa vijugala kao dobro Manastira Pantelejmona, sve dok pre dva veka nije postala posed Milosavljevića.

milosavljevic-01

Milosavljevići su porodičnu tradiciju u proizvodnji grožđa i vina, staru preko pet generacija, obnovili, osavremenili i unapredili. Milomir je pre 30 godina napustio rodno Bučje i tu više generacija staru porodičnu tradiciju počeo da nadograđuje u vinariji „Rebbaugenossenschaft Spiez“ u Švajcarskom kantonu Bern. Tu se sreo sa nemačkom preciznošću i francuskom prefinenošću i onda stečeno znanje i bogato iskustvo preneo na sina Dragana. Opet je loza Milosavljevića nikla u porodičnom vinogradu i podmlađena nastavila dalje ono što su pređašne generacije započele. Milomirov sin Dragan danas stoji ispred četiri hektara svetskih visoko kvalitetnih sorti: Sovinjona belog, Kabernea, Merloa i Širaza, ali i domaćih sorti Tamnjanike i Prokupca.

Vinogradi su zatravljen i ne kopaju se. Ne koriste se veštačka đubriva a upotreba sredstava za prskanje svedena je na minimum. Prinos je kontrolisan, redukovan. Višak roda i lišća se uklanja pred zrenje i sve je podređeno klalitetu. Njegovo ime i prezime garantuje vrhunski kvalitet. Autohtone sorte Tamnjanike i Prokupca koje su vekovima krasile Bučke vinograde i uspešno se održale u ovim krajevima se sada gaje na sve većim površinama. Tako je „Vinarija Milosavljević“ uspela da stvori nešto jedinstveno i specifično u svetu vina, brend „Vila Vina“, vrhunska i kvalitetna vina nastala i usavršena u spoju najboljih vinarskih tradicija i savremene tehnologije, što je i bila namera porodice Milosavljević.

milosavljevic-04

Površina pod zasadima vinove loze je 4 hektara. Zemljište je bogato mineralima i to gajnjača sa žutim peskom. Najviše se gaji Tamjanika i Prokupac, Sovinjon beli i Caberne Sovinjon, dok su Merlo i Shiraz specijaliteti kuće. Od toga ima osam etiketa vina.

Predstavljamo Vam naša vina

Merlot – je poreklom iz francuske ima manje tanina, odležalo u barik buradima od srpskog hrasta 12 meseci, sorta pogodna za kupažiranje. Tamno rubin crvene boje. Vino je meko, pitko, voćno sa prijatnim taninima, duge završnice. Odlično ide uz sve vrste mesa a najbolje je uz jagnjetinu, divljač, biftek, jače sireve i čokoladne deserte. Dekantirati i servirati ga na temperaturi od 18 – 20 C. Sadržaj alkohola je 14,0% vol do 15,0% vol.

Cabernet sauvignon – je francuskog porekla, grozd je srednji ili mali. Vino nastalo u ekološkoj sredini, strogo kontrolisanom prinosu po najsavremenijoj tehnologiji. Intezivne rubin boje sa prelazom u ljubičastu, voćnog je karaktera, raskošne arome na šumsko voće, borovnicu i kupinu. Zaokruženo, harmoničnog ukusa sa dugom završnicom. Odlično ide uz sve vrste mesa, a naročito roštilj i pečenja kao i uz čokoladne deserte. Servirati ga na 16 – 18 C . Sadržaj alkohola je 13,0% vol do 14,0% vol.

milosavljevic-vino-02

Shiraz – je vrlo stara sorta vodi poreklo iz Persije iz 5000 godina starog grada Shiraz, odomaćila se u francuskoj niz dolini Rone. Vino je tamno ljubičaste boje, aroma ovog vina se poznaje po tragovima crnog bibera, dudinja, crne ribizle, šumskog voća i lovora. U ustima je mekan harmoničan sa finim voćnim kiselinama i srednjom završnicom. Vino je elegatno i ide uz jela srednje teksture internacionalne kuhinje. Najbolje je uz pečenu ćuretinu, gusku, patku, meso i povrće sa roštilja, kuvana jela sa mesom, meso od divljači. Najbolje je servirano na 18 – 20 C. Sadržaj alkohola je 13,0% vol do 15,0% vol.

milosavljevic-vino-03

Prokupac – je stara domaća sorta poznata još pod imenom rskavac, kameničarka i crnaka. Grozd je srednje do krupne veličine, tamno je rubin crvene boje. Ima ukus arome trešnje, kupine, ribizle, šumskog voća. Vino je voćno, zaokruženo, harmonično sa srednjom završnicom. Preporučuje se uz sva crvena mesa, mesa sa roštilja, mesa divljači, pečenja naročito uz srpsku kuhinju koju služe u etno restoranima, ali i uz rečnu i morsku ribu. Lepo je uz orasnice, voćne i čokoladne deserte. Servirati ga na temperaturi od 16 – 18 C. Sadržaj alkohola je 13,0% vol do 14,0% vol.

milosavljevic-vino-04

Cabernet sauvignon barrique – se dobija od sorte grožđa Cabernet Sauvignon, poreklom iz Francuske. Iz sopstvenog zasada od pažljivo biranog grožđa proizvedeno je vino tamno crvene boje. Sortnog mirisa na šumsko voće, prženu kafu, listove duvana sa primesama vanile koju dobija iz srpskog hrasta, mekih prijatnih tanina, a završnica veoma prijatna i duga. Idealno uz sve vrste mesa, pršute, jake paste i pite sa mesom, prasetinu, jagnjetinu, gulaše od divljači, pikantne kobasice, pečene bifteke i zrele sireve. Obavezno ga dekantirati i servirati na temperaturi od 16 – 18 C. Sadržaj alkohola je 13,5% vol do 15,0% vol.

milosavljevic-vino-05

Rose – je izražena boja vina koja ukazuje na bogatu aromu zrelog crvenog šumskog voća, divlju ružu i prefinjen miris ljubičice. Lagano izuzetno sveže vino. Odlično ide kao aperitiv uz predjelo, roštilj, živinsko meso, špagete, voćne deserte. Idealno ga je piti na 10 – 12 C. Sadržaj alkohola je 13,0% vol.

milosavljevic-vino-06

Tamjanika – je suvo muskatno vino slamanasto žute boje sa blagim zelenim odsjajem. Mirisa na tamjan, bosiljak, muskatni orah, tropsko voće sa herbalnim tonovima. Vino sa raskošnim bukeom izuzetno prijatne arome idealno ide uz srpska predjela, uz punjenu papriku, podvarak, prebranac, meso ispod sača, lagane sireve, belu morsku ribu spremljenu na grilu, obrok salate. Najbolje ga piti na 9-12 C. Sadržaj alkohola je 12,5% vol do 14,0% vol.

Sauvignon blanc – otvoreno žute boje sa zelenim prelivom kristalne bistrine, sortni miris je veoma razvijen na citrusno voće, zovu, zeleno povrće, jabuku, tropsko voće. Ukus je osvežavajući, bogat, harmoničan. Sklad mirisa i ukusa najbolje ćete osetiti pijući ga na 9-12 C. Perfektno se slaže sa plodovima mora, morskom i rečnom ribom, pohovanim paprikama, živinskim mesom, teletinom, jagnjetinom i svinjetinom. Odličan je sa kozjim sirom, ali i sa voćnim desertom. Sadržaj alkohola je 14,0% vol.

milosavljevic-vino-08