Porodica Vujić iz Velje Glave je 1833. godine nakon oslobađanja od Turaka započela da se bavi vinogradarstvom u Lukarevini. Poljana Lukarevina se pominje u srednjovekovnim zapisima kao Lukare, tada su se vinogradi na peharskim uzgojnom principu prostirali preko cele Lukarevine do kaludjerskog brda.

vujic-01

Milenko Vujić je podigao svoj prvi podrum oko 1840. godine. Nekoliko godina kasnije njegova 4 sina su osnovali svoje porodice i za sebe pravili podrume. Milenkov sin Nedeljko Vujić bio je nagrađen nakon srpsko turskog rata 1878. jer je ratovao kao trećepozivac, zbog toga je još iste godine kupio njegov podrum. Vlasnik i vinar Dejan Vujić rođen i odrastao u Švajcarskoj završio tamošnju specijalnu vinarsku skolu, smer organskog vinogradarstva i vinarstva, bio je jako inspirisan od svog deda Bogdana slušajacu njegove priče o njegovom dedu Nedeljku i ostalim predacima kako su se u prošlosti bavili vinarstvom, gde je rešio da renovira spemenuti porodični podrum kako bi pokrenuo vinifikaciju i registrovao vinariju 2017. godine.

Vinarija Vujić je prva vinarija koja primenjuje i orijentiše sav rad i proizvodnju prema drevnom srpskom kalendaru, prate prirodne cikluse kako u vinogradu tako i u podrumu. Njihova vina su obličena ukusima i mirisima terena i sedimenta odakle potiče vinograd zato što ne koriste razne supstance za poboljšanje vina i filtracije, samim tim Dejan zeli da njegova vina budu dugovečna, razvijaju sopstven karakter i sačuvaju autentičnost župskog kraja.

vujic-02
vujic-03

U poljani Lukarevina im se vinogradi nalaze na 550 – 600 m.n.v. U neposrednoj blizini je i podrum gde vino odležava na prirodno hladnoj temperaturi. Župske poljane su nekada imale funkciju za prenoćište naroda dok vredno rade danima njihove vinograde ili u podrumu. Poljane su poznate po činjenici da čovek i vino stanuju pod istom objetkom i zajedno žive u simbiozi.

Vinograde krase divlje biljke i okolo dominiraju razni parlozi u kojima vri od mikroorganizama koji pomažu da vinograd ojača sopstven imunitet, takođe i strma pozicija dobrotvorno deluje jer se zemlja brzo osuši, a usled dobrog provetravanja slabije su prisutne razne bolesti i gljivice, što omogućuje vinogradima da se štite na organski i homeopatski način, prosečno 3 do 4 puta preko cele sezone.

Arhitektura Poljane u Župi seže još iz srednjeg veka, što se i pismeno u poveljima dokazuje. Podrum je od 50cm debelog kamena sazidan sa 2 mala otvorena prozora, koja omogućavaju promaju, odnosno hladan vazduh unutar podruma. Gornji sprat je sastavljen od trske, slame, gline, blata i drveta potpuno ekološki i materijali su uzeti iz neposrednog kraja za građu.

vujic-05

Teške mehanizacije nikad ne mogu da zamene posvećenost i empatije čoveka prema zemlji. U vinariji Vujić se zato gusti vinogradi peharskog uzgoja obrađuju ručno ili sa manjim ručnim mašinama. Odgovorno se trude i rade sve da bi njihovo tlo ostalo vitalno i zdravo unutar zemlje. O njihovoj lokaciji i terenu su mnogo naučili i zapamtili od svojih predaka, što će i u budućnosti dalje biti preneseno iskustvo sa kolena na koleno.

Uvek posvećuju pažnju tlu u parceli i simbiozi oko vinograda da bi opstojala biološka aktivnost. Ne žele velike parcele da spoje u jedan kompleks jer se protive monokulturi. Cilj im da sačuvaju već postojeći biodiverzitet i da rade po predačkom principu permakulture. Divlje voćke, žbunjeve, šume i mešovite poljoprivredne kulture utiču jako jer smanjuju štetočine u njihovim vinogradima.

vujic-06
vujic-07

Uvereni su da gidža jedino samo najvrednijeg slugu hoće da počasti. Vredno služe i imaju razumevanja prema vinogradima, simptome i bolesti leče na biljnoj bazi uz kišnicu, jer je njihov cilj da čokot poboljša sopstven imunitet protiv štetočina. Kroz njihove usluge, pažnju i negovanje prema čokotima svake berbe bivaju obogaćeni od vinograda sa zdravim sastojcima i visokim ekstaktima u bobicama. Svaki vinar treba u potpunosti da se posveti vinoradu i da razvija empatiju prema toj biljci da bi učio od nje. Na kraju mi ljudi želimo nešto od nje, a loza bi inače mogla mnogo bolje i bez nas.

Vinarija Vujić ne koristi sintetičko đubrivo i konvencionlne hemikalije u vinogradima, nego isključivo organske zaštite i minerale za poboljšanje azota i preventivu protiv štetočina. Cilj im je da što manje prskaju vinograd, prosečno 2 – 3 puta godišnje, a ima i sorte kao i godine gde prolaze samo sa jednim prskanjem. To je zato jer su izloženi od ujutru rano do uveče sunčanim zracima, zbog toga se rosa brzo suši, takođe im i strmi teren od 32% pomaže sa provetravanjem vinograda kao i jako slabim padavinama od maja do oktobra da se bave organskim vinogradarstvom i vinarstvom.

Predstavljamo Vam naša vina

Vujić Tamjanika – Suvo vino zlatno žute boje, opojnih mirasa ruže, zove, tropskog voća i blage tanine. Odležalo je šest meseci Sur lie u Inox  tanku. Rađena je gruba filtracija, vino sadrzi tatrate. Sadrži 13% alkohola.

vujic-vino-01

Gmitar – Prokupac rubin boje, sa mirisom divlje maline, zrele višnje, borovnica, ribizle uz kompleksne tanine i dug after taste. Spontana fermentacija, maceracija 22 dana, 10 meseci odležava u 5 HT-5MT-5LT Barrique, sklapadnje i sedimentiranje u inox tanku. Flaširanje se vrši bez pumpe i filtracije. Sadrži 13.5% alkohola.

vujic-vino-02