Vinova loza u Župu je došla za vreme Rimljana, a možda i ranije jer postoje materijalni ostaci koji ukazuju na to. Župa je neprestano naseljavana, od praistorije do današnjih dana. Prvi pisani podaci o Župi potiču krajem XII veka. U ktitorskoj povelji 1196. Veliki srpski župan Stefan Nemanja, osnivač srpske države, poklonio je manastiru Studenici više sela u ovom kraju.

vinarija-zupski-podrum-01

Krajem XVIII veka Ćalići se iz Dalmacije doseljavaju u Župu i za svoje mesto stanovanja biraju najbolje brežuljke atara sela Ržanica na kojima podižu vinograde i tu ostaju do današnjih dana da gaje lozu i proizvode vino. Selo Ržanica pripada centralnom delu župskog vinogorja sa najboljom južnom ekspozicijom terena u čitavoj Župi sa najviše sunčanih dana u godini.

Sve ove pogodnosti stvaraju uslove za proizvodnju dobrog grožđa i vina. Vinarija Župski podrum predstavlja nastavak višegodišnje tradicije porodice Ćalić u gajenju vinove loze i proizvodnji dobrih vina. Župski podrum proizvodi vina u ograničenim – malim serijama odličnog kvaliteta koja su spoj tradicije i savremene tehnologije. Vina se proizvode od grožđa ubranog sa 2 hektara sopstvenih zasada.

Tamnjanika, Merlot, Samotok i Triooo su vina Župskog podruma koja svojim karakteristikama odslikavaju župsku zemlju i župsko sunce. Sva vina su određeni vremenski period odležavala u drvenim bačvama i tako sjedinjena sa hrastovinom oplemenila svoj karakter koji je došao sa grožđem iz vinograda.

Predstavljamo Vam naša vina

Tamnjanika – Raskošno vino slamasto-žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode.

vinarija-zupski-podrum-vino-01